Prestaje blokada ulaska kamiona na Kosovo?

Prištinske vlasti ukinuće sutra u 9 časova jednostranu blokadu ulaska kamiona koji iz centralne Srbije na područje Kosova prevoze, izmedju ostalog, i opasne materije, objavila je danas televizija Most pozivajući se na izvore iz Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prema navodima tog medija, dogovor je postignut uz posredovanje EU, a u Kancelariji za Kosovo i Metohiju naveli su da su se strane saglasile da u cilju trajnog rešavanja tog problema, sledeće nedelje bude održana posebna runda dijaloga na ekspertskom nivou.

Od 22. marta nijedno vozilo koje prevozi opasne materije, medju kojima su i naftni derivati, nije ušlo na Kosovo zbog mera reciprociteta, zbog čega Kosovo dnevno gubi 100 hiljada evra, saopštila je juče Carina Kosova.

Istovremeno, na Kosovo nije ušlo nijedno vozilo koje je prevozilo gas i maziva poreklom iz Srbije, a procenjeno je da dnevna šteta koju zbog zabrane imaju kompanije iz Srbije iznosi 21 hiljadu evra.

Do sada je ulazak na Kosovo zabranjen za pet cisterni koje su prevozile prirodni gas, maziva ili naftu.

Prema podacima Carine Kosova, iz Srbije je do uvodjenja reciprociteta dnevno na Kosovo ulazilo od 10 do 15 vozila sa prirodnim gasom, naftom i mazivima.

Inače, odluka Vlade Kosova nije zabranila uvoz već je samo odlučila da ne prizna ADR sertifikate, koji omogućavaju vozačima iz Srbije da upravljaju vozilima u kojima se prevozi opasna materija, kao što su nafta, naftni derivati i prirodni gas.

(Beta)

Ostavite komentar