U trendu

Pretrpani sudovi ometaju investitore u Srbiji

Bonitetska kuća Dan i Bredstrit (Dun & Bradstreet) objavila je danas da Srbiju i dalje svrstava u zemlje sa visokim rizikom poslovanja i ocenila da je vladavina prava u Srbiji ugrožena neadekvatnim kapacitetom pravosuđa.

Kako se ističe u saopštenju, drugim rečima to znači da su sudovi u Srbiji pretrpani pa se investitorima savetuje da zaštite svoje interese avansnim plaćanjima, kao i da pokušaju da reše sporove van suda.
 
Prema podacima Ministarstva pravde Srbije, dodaje se, u oktobarskom izveštaju, ukupan broj predmeta koji su u mirovanju dužem od pet godina je skoro jedan milion što u zemlji sa samo 7,1 milion stanovnika predstavlja visok procenat.

Od tog ukupnog broja 239.000 slučajeva čeka više od 10 godina, navodi se u saopšenju zastupnika te američke bonitetkse kuće, beogradske kuće Rejting (Rating d.o.o). 

Prema oceni Dena i Bredstrita, Vlada Srbije ima cilj da uvede program po kome bi se parničarima nadoknadilo do 3.000 evra u slučaju kašnjenja sudske rasprave, ali to, kako se ističe, neće rešiti osnovni uzrok problema.

Napominje se da je Vlada podnela nacrt Zakona o investicijama koje bi mogle značajno poboljšati poslovno okruženje u Srbiji, koji predvidja princip jednakog tretmana za strana i domaća ulaganja, ukidanje carina na uvoz opreme, osim na vozila, ubrzani sudski postupak u slućaju ulaganja, pravo da strani investitori mogu posedovati devizne račune u bankama, nova sredstva zaštite od eksproprijacije, koja se može vršiti samo ukoliko je skupština odobri.

„Malo je verovatno da skupština odbije ovaj nacrt zakona pošto Vlada ima radnu većinu, ali dokaz njegove efikasnosti biće u samoj primeni. Primena ovog Zakona može da bude ugrožena raznim klauzulama koje obezbedjuju vladi mogućnost diskrecionog prava kod posebnih investicionih ugovora“, ocenjuje Den i Bredstrit.

Analitičari te bonitetske kuće su u oktobarskom izveštaju ocenili i da se Srbija suočava sa povećanim rizikom eskalacije migranata, kojh je već 170.000 prošlo kroz Srbiju od početka ove godine.

To, kako se navodi, do sada nije izazvalo velike probleme, jer veoma mali broj azilanata ostaje u zemlji, ali stvari su se promenile nakon odluke Mađarske da se „zapečati“ granica sa Srbijom, a zatim, i odluke Hrvatske da zatvori skoro sve granične prelaze sa Srbijom.

Kako se ocenjuje, najveći problem je stvoren usled zabrane prelaza robe s obzirom da je put preko Hrvatske glavni izvozni put Srbije u EU, ali postoji i ozbiljan rizik da će se, nakon zatezanja granica sa EU, na desetine hiljada migranata vratiti u Srbiju koja nema sredstava da im obezbedi smeštaj.

„Ovim se može izazvati haos u pograničnim oblastima, u kojima je već bilo nereda i štrajkova gladju, ozbiljan raskol sa susedima, kao i radikalizacija politike“, ocenila je bonitetska kuća Dan i Bredstrit.

Američki Dan i Bredstirit, kako se navodi, najveća je i najstarija bonitetska kuća na svetu koja postoji više od 170 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.