U trendu

Prevoznici zadovoljni, očekuju rešenje za probleme

BEOGRAD – Predstavnici Poslovnog udrženja „Međunarodni transport“ zadovoljni su razgovorom sa ministrom finansija Sinišom Malim i dogovorom za rešavanje problema sa kojima se suočavaju u poslovanju.

Predsednik udrženja „Međunarodni transport“ Neđo Madić rekao je Tanjugu da su srpski prevoznici zadovoljni onim što je dogovoreno na sastanku sa ministrom, a da je bilo više zahteva, kako finansijskih, tako i u pogledu načina rada i procedura.

„Ukazali smo na svakodnevne probleme, i za većinu predloga smo dobili podršku i veoma smo zadovoljni pregovorima“ rekao je Mandić.

On je objasnio da bi uskoro trebalo da se reši problem placanja terminala u carinskom postupku budući da je, kako kaže, do sada svaki terminal sam odredivao cenu i nacin obračuna.

„Trebalo bi da se do kraja godine donese zajednički cenovnik, odnosno da ista cena bude na svim terminalima, i da ona bude na jednom pristojnom nivou i ne predstavlja veliko opterećenje“, rekao je Mandić.

Mandić kaže i da je na sastanku rečeno da bi trebalo da se ubrzaju procedure kako bi se prevoznici što manje zadžavali i samim tim prešli veću kilometražu.

„Rokovi samog carinskog postupka su kratki ali problem je što se vozilo ne pušta dok uvoznik ne plati ili da garanciju i tu se gubi vreme, a to je ozbiljan problem koji ćemo gledati kako postupno da resimo, verovatno garancijama“, rekao je Mandić.

Takođe dogovoreno je da se vreme za carinjene koje je potrebno dok kamion sa granice stigne na carinski teminal produži na punih pet dana, a ne tri najviše kako je bilo do sada.

„Dešavalo se da ne možemo posao za tri dana da obavimo, i da rok koji je zakonom određen produži na pet dana je prihvatljiv“, kaže Mandić.

Iz Ministarstva finansija za Tanjug potvrđuju da se ministar sastao sa udruženjima prevoznika sa kojima su predstavnici ministarstva u stalnom kontaktu kako bi se pronašla rešenja za njihove probleme sa kojima se dugo suočavaju.

Kako je ranije saopšteno, dogovoreno je da se u narednom periodu usklade propisi i praksa kako bi se otklonili svi problemi sa kojima se suočavaju prevoznici.

To bi trebalo da doprinese većoj produktivnosti i efikasnosti u njihovom radu, navedeno je u saopštenju s tog sastanka, a sagovornici su se saglasili da će ubuduće sva pitanja rešavati razgovorom, a ne na ulici, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.