U trendu

Prigušen rast fabričke aktivnosti u evrozoni

LONDON – Rast fabričke aktivnosti u evrozoni ostao je prigušen u julu, jer je zabrinutost zbog trgovinskih tenzija, tarifa i rastućih cena potisla optimizam.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za fabrički sektor evrozone u julu je porastao na 55,1 poen sa 18-mesečnog minimuma iz juna od 54,9 poena, prema podacima londonske istraživačke kompanije Markit, prenosi agencija Rojters.

Reč je o nepromenjenom indeksu u odnosu na inicijalni podatak, koji je i dalje iznad nivoa od 50 poena koji razdvaja rast od slabljenja fabričke aktivnosti.

„Marginalan skok PMI pruža malo razloga za slavlje, jer je to drugi najslabiji pokazatelj u više od godinu i po dana“, izjavio je glavni ekonomista Markita Kris Vilijamson, dodajući da će proizvođači možda morati da smanje proizvodnju u narednim mesecim ako tražnja ne oživi.

Tražnja je, takođe, pogođena rastućim cenama, a jučerašnji podaci su pokazali da je inflacija u evrozoni prošlog meseca iznosila 2,1 odsto, što je iznad cilja Evropske centralne banke koji iznosi neznatno ispod 2,0 procenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar