najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prioritet je razvoj elektronske uprave u Srbiji

Novi predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Goran Kovačević izjavio je danas da je prioritet razvoj elektronske uprave u Srbiji i dodao da će NALED i dalje biti dobar partner Vladi Srbije.

„Ako Srbija hoće napred mora da razvije elektronsku upravu, kako bi obezbedila veće uštede gradjanima i privredi“, rekao je Kovačević novinarima nakon sednice Upravnog odbora NALED-a, na kojoj je izabran za novog predsednika, umesto Ane Brnabić, koja je sada ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije.

Kovačević, koji je i generalni direktor trgovinskog lanca Gomeks, je ocenio da je elektronska uprava bitna za napredak Srbije i za privlačenje stranih investicija.

Rekao i da će NALED biti dobar partner i savetnik državi i Vladi Srbije i da će moći da koristi resurse NALED-a za razvoj regulatorne reforme.

On je naveo da je da je u prvih šest meseci, od kako se počelo sa primenom elektronskog izdavanja gradjevinskih dozvola, podneto oko 6.500 zahteva za izdavanje tih dozvola, a da je izdato 4.200 rešenja.

Kovačević je rekao da to je doprinelo da vrednost gradjevinskih radova bude povećana za 70 odsto i ocenio da je to dobar znak da su reforme na dobrom putu.

Dodao je da je prema najnovijim podacima Regulatornog indeksa Srbije, koji objavljuje NALED i tako ocenjuje proces pripreme, donošenja i primene zakona, Vlada Srbije zaslužila polovičnu ocenu, 4,8 od maksimalnih 10, što predstavlja blagi napredak u odnosu na prethodnu godinu.

„Najbolju ocenu institucije su zaslužile za brzinu odgovora na upit privrednog subjekta i dostupnost informacija od javnog značaja, odnosno 7,5 od maksimlano 10“, rekao je Kovačević.

Kako je objasnio, iako je rezultat usvajanja podzakonskih akata tri puta bolji, sprovodjenje zakona je i dalje najslabije ocenjena i dobila je ocenu 3,1, s obzirom da različiti pravilnici i uredbe za privredu u proseku kasne 1.411 dana.

Prema njegovim rečima, problem je i usvajanje zakona po hitnom postupku, jer to nije dobar način donošenja odluka.

Kovačević je najavio i početak rada na novom izdanju Sive knjige propisa.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike