U trendu

Pripejd ili postpejd?

Svakog dana nas na televizijskim ekranima bombarduju obaveštenjima o novim paketima mobilnih operatera koje imaju u ponudi, kao i novim telefonima koji se mogu uzeti uz odgovarajući paket.

Kao i svi moderni ljudi, želimo da imamo mobilni telefon koji odgovara našim potrebama. Tu je pregršt opcija, od odlične kamere, bezbroj radio stanica koje možemo vrteti dok se vozimo do posla i nazad, razne aplikacije koje preuzimamo sa Google/Apple Store, Google mape… Postavlja se pitanje, koliko su takvi telefoni skupi za naš džep. Ponude su vrlo primamljive, a jedna od olakšavajućih stavki je da se telefoni mogu kupiti za samo 1 dinar uz potpisivanje ugovora na najviše dve godine sa izabranim mobilnim operaterom.

Pre nego što se odlučite na kupovinu telefona, stavite na papir sledeća pitanja i nedoumice:

  • Da li želim da sa svojim telefonom budem „glavni u društvu“ ili biram onaj koji odgovara mojim potrebama?
  • Da li da izaberem pripejd ili postpejd uslugu?
  • Ukoliko se odlučim za postpejd, da li je mesečna pretplata već utvrđena ili plaćam i preko toga? Šta sve dobijam u tom paketu? Da li su uključeni pozivi u mreži?
  • Da li postoje vikend i noćne tarife i kako se to obračunava? Kako se plaća poziv ka inostranstvu?
  • Kakav internet dobijam, koliko GB, da li će mi to biti dovoljno i koliko plaćam kada sve potrošim? Kakva je brzina protoka interneta?

Potrebno je detaljno se raspitati kod sva tri operatera u Srbiji kakve pogodnosti nude, da li postoje promocije, kako se ophode prema novim a kako prema već postojećim korisnicima. Što se tiče uzimanja mobilnog telefona, određen broj se može uzeti za 1 din ali tu postoji obaveza plaćanja u narednih 24 meseca (može i na godinu dana), koja i nije baš povoljna, naravno za one koji to ne mogu da priušte. Možda je bolja varijanta da se uzme telefon u nekoj prodavnici a kod operatera koristi samo paket u raznim varijantama, pa čak i oni i do 50% popusta.

Ukoliko ne koristite telefon toliko često, možete se opredeliti i za pripejd varijantu, gde nemate obavezu da mesečno plaćate varijantu, već trošite onoliko koliko uplatite. U tom slučaju možete koristiti razne promocije koje nude operateri.

Isto tako, nije loše da izaberete operatera čije usluge koristi veći broj vaših prijatelja. Provereno su povoljni a svoje prijatelje možete pozvati i kad vam isteknu minuti, jer imate opciju 1000 minuta u mreži.

(Zaštita potrošača)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.