U trendu

Pristup finansiranju iz budžeta EU biće uslovljen

BRISEL – Lideri 27 država članica Evropske unije usloviće pristup finansiranju iz budžeta 2021-2027. godina poštovanjem vladavine prava, prema nacrtu zajedničke odluke pripremljene za njihov samit u Briselu u četvrtak, prenosi Rojters.

„Biće uveden opšti režim uslovljavanja radi otklanjanja evidentnih široko rasprostranjenih nedostataka dobrog upravljanja vlasti država članica u pogledu poštovanja vladavine prava“, navodi se u nacrtu u koji je uvid imala britanska agencija.

Na Evropskoj komisiji je da daje preporuke o načinu za rešavanje bilo kog takvog slučaja a države članice EU bi većinom glasova odlučivale da li će podržati preporuke, piše u dokumentu.

To predstavlja promenu u odnosu na raniji predlog da se takav predlog Komisije može stopirati samo većinom glasova zemalja EU.

Neto-uplatioci u budžet EU, poput Nemačke, ovu promenu su već okarakterisali kao slabljenje mehanizma pritiska za poštovanje vladavine prava – koji se trenutno primenjuje prema Poljskoj i Mađarskoj – zemljama na istočnom krilu bloka u kojima se, kako navodi Rojters, nacionalističke i evroskeptične vlasti optužuju za kršenje osnovnih demokratskih principa, poput slobode sudova, medija i akademskih sloboda.

Čelnici 27 država EU će u četvrtak „ukrstiti“ argumente vezane za naredni budžet bloka koji je predložen u maksimalnom iznosu od 1.094 biliona evra ili 1,074 odsto bruto nacionalnog dohotka EU.

Malo je onih koji su zadovoljni ovim predlogom, za koji je potrebna jednoglasna podrška, a očekivanja da će dogovor biti postignut kasnije ove nedelje su minimalna, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.