U trendu

Pritisci nisu razlog ostavke

Predsednik republičke Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u ostavci Saša Varinac izjavio je danas da pritisci nisu razlog njegove ostavke, već da je razlog to što nije imao više snage da se izbori sa profesionalnim izazovima koje taj posao donosi.

„Koliko god da možda to nekom čudno zvuči, razlog moje ostavke je moj osećaj da ne mogu više da se izborim sa svim profesionalnim izazovima koje donosi  Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki“, rekao je on na sednici Odbora Skupštine Srbije za finansije, koji je održan u prostorijama te komisije.  

Kako je objasnio Varinac, nije više mogao da u kratkom roku odlučuje o nečem što je kompleksno i što ima veliku vrednost.

„Osetio sam da više nemam dovoljno snage i energije da rukovodim Komisijom i da će to telo bolje raditi u nekom drugom sastavu sa novim predsednikom“, rekao je on.
     
Varinac je ostavku podneo 22. juna Odboru Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, koji je kontroliše rad Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Okolnosti su takve da se Komisija suočava sa velikim brojem predmeta, istakao je Varinac i naveo da je u periodu od 2003. do 2013. godine komisija primila ukupno 6.487 zahteva za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, a od aprila 2013. do danas primljeno je 5.092 zahteva.

To je skoro isto zahteva u mnogo kraćem vremenskom periodu, istakao je on.  

Na pitanje člana Odbora za finansije iz opozicione Demokratske stranke Ivana Jovanovića da li je bilo probijanja rokova kod donošena odluka, Varinac je rekao da jeste jer komisija ne može u nekim slučajeva da se izbori sa velikim brojem zahteva.

Da bi potkrepio tu tvrdnju naveo je da je samo u junu podneto 266 zahteva za zaštitu prava i taj podatak uporedio sa Slovenijom, u kojoj se, kako je precizirao,  za čitavu godinu obradi oko 300 zahteva zaštitu prava u javnim nabavkama.

Novim izmenama zakona o javnim nabavkama nije stvoreno dovoljno prostora za rad Komisije, mada je predviđeno proširenje Komisije za dva člana, smatra Varinac, iražavajući očekivanje da će novim izmenama zakona rad te Komisije biti kvalitetniji.

„Urađen je veliki posao, mada je moglo i više da se uradi“, kazao je Varinac i dodao da je Komisija unapredila rad svog internet sajta, kako bi zainteresovani u svakom momentu mogli da pretraže bazu podataka i pronađu odluku Komisije koja ih zanima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.