U trendu

Privatni pogrebnici ukazuju na monopol javnih komunalnih preduzeća

Javna komunalna preduzeća imaju monopol u pružanju pogrebnih usluga, zbog čega će biti ugašeno više od 200 privatnih pogrebnih firmi a 3.000 radnika će ostati bez posla, ocenjeno je danas na skupu Udruženja privatnih pogrebnika Srbije.

„Krivac za gašenje ovolikog broja privatnih pogrebnih preduzeća je izmena Zakona o komunalnim delatnostima usvojena 2011. a Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) bila je glavni inicijator tog zakona“, rekao je predsednik Udruženja privatnih pogrebnika Srbije Dragan Zdjelar.

On je naglasio da je sadašnja vlast ignorisala apel privatnog sektora da se taj zakon menja.

Udruženje privatnih pogrebnika, kako je rekao, smatra da pogrebna preduzeća trebala da budu u resoru Ministarstva privrede, a ne Ministarstva gradevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
 
„Sadašnji propisi o komunalnim delatnostima suprotni su Ustavu Srbije koji garantuje slobodu preduzetništva i ravnopravnost privatnog i javnog sektora, kao i Zakonu o zaštiti konkurencije i pravilima u Evropskoj uniji“, rekao je Zdjelar.

Udruženje privatnih pogrebnika Srbije se obratilo Komisiji za zaštitu konkurencije jer propisi obavezuju zdravstvene i ustanove socijalne zaštite da prijave javno komunalnim preduzećima svaki slučaj smrti i da su ta preduzeća dužna da obezbede prevoz i smeštaju u mrtvačnicu, kao i sanduk i prevoz do groblja, čime su privatnici onemogućeni da pružaju te usluge.

Sekretar Medjunarodne nadbiskupske konferencije „Ćirilo i Metodije“ Mirko Štefković rekao je da je crkva sprečena da upravlja grobljima koja su u njenom vlasništvu jer ima sklopljene ugovor sa privatnim pogrebnicima.

Saradnik Mreže za poslovnu podršku Dragljub Rajić je istakao da cena sahrane u nekim evropskim gradovima poput Milana, Praga, Bratislave, gde je prosečna plata oko 2.000 evra, izmedju 400 i 600 evra, dok je cena te pogrebne usluge u Beogradu oko 900 evra.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike