U trendu

Privredni rast evrozone 2,0% u dugom tromesečju

BRISEL – Privreda evrozone se oporavila od recesije u drugom tromesečju 2021. sa stopom rasta od 2,0 posto na kvartalnom nivou, prema danas objavljenim preliminarnim podacima Zavod za statistiku EU, Evrostata.

Bruto domaći proizvod 19-članog monetarnog je u prvom kvartalu zabeležio pad od 0,3 odsto, nakon pada u poslednja trii meseca 2020. godine od 0,6 procenata, što po definiciji znači da je evrozona tada ušla u tehničku recesiju jer je tokom dva uzastopna tromesečja registrovala smanjenje BDP-a.

Prema podacima Evrostata, BDP evrozone je u minula tri meseca porastao u odnosu na uporedni lanjski period za 13,7 posto.

Najveće stope rasta su u odnosu na prvo tromesečje zabeležili Portugalija (4,9%), Austrija (4,3%) i Letonija (3,7%).

Evropska centralna banka očekuje da će BDP evrozone u 2021. godini ostariti rast po stopi od 4,6 odsto, a sledeće godine 4,7 procenata.

U odvojenom saopštenju, Evrostat je objavioda je u julu inflacija u evrozoni na godišnjem nivou iznosila 2,2 posto, prema preliminarnoj proceni, što je porast u odnosu na nivo od 1,9 procenata u junu.

Ciljana stopa inflacije ECB-a iznosi 2,0 procenta, a ova institucija sa sedištem u Frankfurtu je najavila da očekuje rast inflacije i u narednim mesecima, ali da će on biti prolaznog karaktera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.