U trendu

Privredni rast SAD-a ubrzao na 3,2 odsto u prvom kvartalu

VAŠINGTON – Privredni rast SAD-a ubrzao je u prvom kvartalu ove godine na 3,2 odsto međugodišnje, prema preliminarnom izveštaju američkog Ministarstva privrede o bruto domaćem proizvodu, objavljenom danas.

Agencija Rojters navodi da je glavna poluga tog rasta bila trgovina, ali i zalihe neprodate robe, koje su na najvećem nivou od 2015. godine, kao i jednokratni faktori kojih u narednim kvartalima verovatno neće biti.

Rast je takođe podstaklo povećanje državnih investicija, koje su neutralisale oštro usporavanje potrošnje stanovništva i preduzeća.

Potrošnja stanovništva, koja čini više od dve trećine ekonomske aktivnosti SAD, usporila je rast na 1,2 procenta u odnosu na 2,5 posto iz prethodnog tromesečja.

Na to je uticao pad kupovine motornih vozila i drugih dobara, što je po svemu sudeći posledica 35-dnevne delimične blokade savezne administracije. Američki građani su takođe u posmatranom periodu smanjili izdatke na usluge.

Potrošnja preduzeća za nabavku opreme je oštro pala u periodu januar-mart, zabeleživši rast od samo od 0,2 procenta, što je najsporije od trećeg kvartala 2016. Izvoz SAD-a je u prvom tromesečju skočio, a uvoz opao, što je rezultiralo malim deficitom koji je doprineo BDP-u sa 1,03 procentnih poena, nakon nultog doprinosa u četvrtom kvartalu.

Trgovinske tenzije između Sjedinjenih Država i Kine su imale uticaj i na stanje zaliha u SAD, koje su porasle na 128,4 milijarde dolara u prvom kvartalu, najbržm tempom od drugog kvartala 2015., a njihov doprinos BDP-u iznosio je u tromesečju januar-mart 0,65 procentnih poena.

Zalihe su u tromesečju oktobar-decembar prošle godine takođe beležile rast, i iznosile su 96,8 milijardi dolara.

Stanogradnja je u prva tri meseca pala peti kvartal uzastopno i to po stopi od 2,8 posto.

Vladine investicije su se oporavile po stopi od 2,4 procenta, podstaknute potrošnjom državne administracije i lokalnih samouprava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.