U trendu

Privrednici i bankari: Inflacija u avgustu 2023. od 7 do 7,5%

BEOGRAD – Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u avgustu sledeće godine biti sedam odsto, dok su, prema rezultatima septembarske ankete agencije Blumberg, inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred su niža i iznose šest odsto, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
Iz NBS navode da je, prema anketi Ipsosa, očekivana inflacija predstavnika privrede za godinu dana unapred blago povećana, sa sedam odsto u julu na 7,5 procenata u avgustu.
Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih.

Tako su srednjoročna očekivanja finansijskog sektora nastavila da se kreću u granicama cilja Narodne banke Srbije i iznose 4,5 odsto za dve godine unapred, a za tri godine 3,5 procenata.

Srednjoročna inflaciona očekivanja privrednika nastavila su da se kreću u rasponu između četiri odsto i 5,0 odsto.
U centralnoj banci ocenjuju da bi rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred, mogli da ukazuju i na to da finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.