U trendu

Privrednici iz sveta lakše u SR, uz najavu Privrednoj komori

BEOGRAD – Poslovni ljudi iz celog sveta, strani i domaći drÅŸavljani koji u naÅ¡u zemlju dolaze zbog posla, na inicijativu Privredne komore Srbije, od danas granicu mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja vaÅŸe za ostale putnike, saopÅ¡tila je PKS.

Na inicijativu PKS, Vlada Srbije je stranim i domaćim drÅŸavljanima koji iz poslovnih razloga dolaze u Srbiju, a prilikom ulaska ne poseduju negativan RT-PCR test na virus SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije drÅŸave iz koje dolaze, ne stariji od 48 časova, omogućilo da pređu granicu uz prethodnu najavu komori.

Oni u tom slučaju mogu naknadno, u roku od 24 sata po ulasku u zemlju, da pribave i dostave negativan RT-PCR test ili antigen test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije Srbije.

„Srbija je i u ovim okolnostima, kada većina zemalja propisuje dodatna ograničenja, naÅ¡la način, da uz uvaÅŸanje epidemioloÅ¡kih mera, poslovnim ljudima iz celog sveta, kompanijama ovde već prisutnim i onima koje dolaze zbog budućih poslova, pojednostavljenjem procedura za ulazak u zemlju, olakÅ¡a poslovanje, uz podrÅ¡ku PKS u obavljanju potrebnih formalnosti“, rekao je predsednik PKS Marko ČadeÅŸ.

Podsetio je da poslovna putovanja i kontakti privrednika nisu stvar izbora, već potreba biznisa i izrazio nadu da će primer Srbije slediti i druge drÅŸave, kako bi kompanije svuda u svetu, i u uslovima globalne zdravstvene krize, zavrÅ¡avale poslove uz Å¡to manje troÅ¡kova i gubitka vremena i iz pandemije izaÅ¡le sa Å¡to manje posledica.

Po novim pravilima, koja vaÅŸe od 21. januara, vlasnici, menadÅŸeri i zaposleni u njihovim kompanijama koji nameravaju da iz poslovnih razloga dođu u Srbiju, najaviće prethodno svoj dolazak Privrednoj komori Srbije koja će o tome blagovremeno, obavestiti graničnu policiju, kako bi im bio omogućen prelazak granice.

Po ulasku u zemlju testiraće se u srpskoj referentnoj laboratoriji, test dostaviti komori i ukoliko je negativan nastaviti planirane aktivnosti.

Za najavu dolaska, informacije i podršku potrebno je da se obrate Privrednoj komori Srbije 48 sati pre planiranog ulaska u Srbiju posredstvom emaila: inocovid19@pks.rs.

Zahtev koji se upućuje PKS treba da sadrÅŸi: Ime i prezime osobe koja iz poslovnih razloga najavljuje ulazak u Srbiju, broj pasoÅ¡a i naziv drÅŸave koja je izdala pasoÅ¡, kratak opis poslovnih razloga ulaska u Srbiju, datum i mesto ulaska u Srbiju, broj leta i naziv aviokompanije, odnosno registarska oznaka putničkog motornog vozila.

Takođe, datum ulaska u Srbiju i datum planiranog izlaska iz Srbije, adresu na kojoj će lice boraviti dok je u Srbiji, kontakt telefon i mejl adresa lica za vreme boravka u Srbiji.

Nove procedure neće se primenjivati na ljude koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore i Severne Makedonije, a kojima je prethodnom odlukom omogućen ulazak u Srbiju bez PCR testa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.