U trendu

Privrednici optimističniji od bankara s prognozama inflacij

BEOGRAD – Predstavnici domaćih privrednih društava su optimističniji od bankara u pogledu kratkoročnih inflacionih očekivanja, pokazuju rezultati oktobarske ankete Narodne banke Srbije, mada su prognoze i jednih i drugih i dalje u granicama ciljanog raspona NBS od 3,0 posto plus/minus 1,5 posto.

Naime, finansijski sektor očekuje da će inflacija u oktobru naredne godine iznositi 4,0 procenta, dok privrednici očekuju inflaciju na centralnoj vrednosti cilja NBS od 3,0 odsto, objavljeno je na internet stranici centralne banke.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona se kod finansijskog sektora kreću oko centralne vrednosti cilja NBS od 3,0 posto, dok su očekivanja privrednika nešto niža i iznose 2,5 procenata za dve godine unapred i 2,0 posto za tri godine unapred.

Usidrenost inflacionih očekivanja, u čijoj se osnovi nalazi i stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je, kako ističu iz NBS, jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.