U trendu

Privrednici zadovoljniji reformama poslovanja

Godišnja anketa u kojoj je učestvovalo oko 1.000 preduzeća, a koja je danas predstavljena u Privrednoj komori Srbije (PKS), pokazala je da privrednici osećaju poboljšanja u brojnim oblastima jer je država reformisala regulativni okvir, kao i da je došlo do smanjenja korupcije.

Prema petoj po redu anketi „1.000 preduzeća“, ove godine je svega 12 odsto ispitanika navelo da korupcija ima značajan negativan uticaj na njihovo posovanje, što je skoro upola manje nego 2011. godine, kada je više od 41 odsto privrednika korupciju navelo kao bitan negativan činilac.

Godišnja anketa pokazuje u kojim je oblastima ostvaren napredak, a u kojima i dalje postoje prepreke u pogledu konkurentnosti i privrednog rasta u Srbiji, a anketa je u septembru uradio IPSOS Stratedžik marketingom za USAID Projekat za bolje uslove poslovanja.

Među oblastima kod kojih je ove godine primećeno značajno poboljšanje su dobijanje građevinskih dozvola, izvršni postupak i dobijanje dozvola za obavljanje delatnosti.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je  ocenila da rezultati pokazuju da su reforme koje je sprovela vlada doprinele poboljšanju poslovnog okruženja i posebno istakla zadovoljstvo privrednika u vezi sa lakšim izdavanjem građevinskih dozvola.

„Polovina kompanija je prošle godine iznela nezadovoljstvo izdavanjem građevinskih dozvola, a  ove godine 23 odsto. Ne mogu da kažem da smo zadovoljni, ali se vidi napredak, a to je ostvareno veoma važnim reformskim zakonima koji su se ticali problema koji su se nagomilavali godinama, a zbog kojih investitori nisu mogli da obavljaju svoje poslove“, rekla je ona.

Zorana Mihajlović je rekla da je Vlada Srbije sve reformske zakone pravila u dogovoru sa privrednicima i partnerima koji mogu da pomognu i ukažu na greške kako bi bili efikasniji.

To je, prema njenim rečima, i jedan od razloga što je Srbija poboljšala poziciju i na listi o uslovima poslovanja Svetske banke „Duing biznis“ (Doing business).

Mihajlović je istakla da će zadovoljstvo privrednika rasti, jer će poočetkom sledeće godine biti uvedena elektronska građevinska dozvola.Kako je navedeno u anketi „1.000 preduzeća“ privreda je imala primedbe na parafisklane namete, ocenivši da imaju negativan uticaj na njihovo poslovanje.

Privrednici su, među aspekte regulativnog okvira koji nepovoljno utiču na poslovno okruženje uvrstili poreze i doprinose na zarade, porez na dodatnu vrednost, poresku administraciju, sivu ekonomiju i administrativne procedure.

Ocene su ove godine manje negativne nego prošle, pri čemu je značajno poboljšanje zabeleženo kod poreza na dodatnu vrednost.

Namajnje problematični elementi regulatornog okvira su dozvole za obavljanje delatnosti, inspekcije, carine i procedure vezane za spoljnu trgovinu i građevinske dozvole. Kao problem malim i srednjim preduzećima je navedeno to što nemaju pristup povolnim kreditima. Kada je reč o makroekonskom okruženju, privrednici su kao najnepovoljnije činioce naveli inflaciju i promenljivost deviznog kursa i kamatnih stopa, ali su dodali da se kod svih tih faktora zapaža poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu.

Upitani kako reaguju na konkretne reforme sprovedene tokom prethodne godine, privrednici su kao pozitivno ocenili mogućnost podnošenja poreskih prijava elektronskim putem, dok su najviše negativnih poena dobili uvođenje akcize i povećanje cene struje.Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi istakao da je da anketa pomaže da se vidi šta traže privrednici i šta su prepreke u njihovom poslovanju.

„Važno je znati šta misle preduzetnici, kako bi se sprovodile reforme, i videlo kako deluju već preduzete reforme. Vlada je koristila ova istraživanja za preduzimanje koraka u mnogim oblastima“, rekao je on.

Kirbi je pohvalio reforme koje je Vlada Srbije do sada preduzela, ističući da je reforma građevinskih dozvola prepoznata kao jedna od najvažnijih u poslednjih par godina. Dodao je da je i on primetio da se više gradi i da je to dobro za Srbiju.Ambasador je rekao da, i pored ostvarenog napretka, i dalje postoji još mnogo toga da se uradi.

Tako je naveo da je Srbiji potrebno više kredita koji bi bili dostupni malim i srednjim preduzećima, jer, kako i anketa pokazuje, nedostaje pristup finansirnaju.

Anketa, prema njegovim rečima, treba da motiviše Vladu, da dalje sprovodi reforme, a SAD, kako je najavio, nastaviće da sarađuju sa vladom i preduzetnicima u daljem poboljšanju poslovnog okruženja u Srbiji.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.