U trendu

Problematični kredit na najnižem nivou, 5,7% u decembru

BEOGRAD – Učešće problematičnih kredita (NPL) u ukupnim kreditima bankarskog sektora Srbije palo je na najniži nivo, i od početka 2018. godine je njihov udeo smanjen za 4,1 procentni poen na 5,7 odsto u decembru, rečeno je danas u Narodnoj banci Srbije.

Od toga je učešće NPL-ova u sektoru privrede smanjeno za 5,3 procentna poena, na 5,1 odsto, a stanovništva za 1,3 procentna poena, na 4,4 odsto, saopšteno je na predstavljanju februarskog izveštaja NBS o inflaciji.

Za skoro tri i po godine, otkako je Strategija za rešavanje pitanja NPL-ova usvojena, iznos NPL-ova smanjen je za skoro 70 odsto, a učešće NPL-ova u ukupnim kreditima sniženo je za 16,7 procentnih poena.

Pokrivenost problematicnih kredita je i dalje na visokon nivou, s obzirom na to da se na ispravci vrednosti ukupnih kredita u decembru nalazilo 78,7 odsto NPL-ova, dok su regulatorna rezervisanja za bilansnu izloženost iznosila 162,2 odsto.

Takođe, nakon uvođenja standarda Bazel III, pokazatelj adekvatnosti kapitala dodatno je povećan i krajem trećeg kvartala 2018. iznosio je 22,8 odsto, što ukazuje na visoku kapitalizovanost domaćeg bankarskog sektora, prema podacima iz februarskog izveštaja NBS o inflaciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.