U trendu

Problemi sa snabdevanjem guše poslovanje u Nemačkoj

MINHEN – Poslovno raspoloženje u nemačkoj ekonomiji se natmurilo, budući da je indeks poslovne klime koji izračunava ekonomski institut IFO pao sa 98,9 poena u septembru na 97,7 poena u oktobru.

Skepticizam privrednika u pogledu buduhih očekivanja je sve izražeiji. Procene kompanija o njihovoj trenutnoj situaciji su takođe manje pozitivne, navodi se u saopštenju Instituta dostavljenom Tanjugu.

Problemi sa snabdevanjem zadaju glavobolju preduzećima, a iskorišćenost kapaciteta u proizvodnji opada, što IFO vidi kao „klipove u točkovima“ nemačke privrede koji otežavaju ekonomski oporavak.

U proizvodnom sektoru, indeks poslovne klime je ponovo pao. Kompanije su nešto manje zadovoljne trenutnim poslovanjem, a i njihova očekivanja budućeg poslovanja su se dodatno pogoršala. Uska grla u snabdevanju smanjila su iskorišćenost kapaciteta za 2,1 procentni poen na 84,7 procenata.

U industriji usluga, poslovna klima se u oktobru takođe pomračila nakon oporavka u prethodnom mesecu. Kompanije su znatno manje optimistične prema izgledima za naredne mesece. Međutim, njihove procene trenutne poslovne situacije su neznatno poboljšane.

U trgovini, indeks je znatno pao, takođe zbog uskih grla u snabdevanju. Kompanije su mnogo manje zadovoljne trenutnom situacijom, a pesimističnije su i u pogledu toga šta im donose predstojeći meseci.

U građevinarstvu se poslovna klima poboljšala, pri čemu su procene kompanija o njihovoj trenutnoj situaciji malo bolje, dok su njihova bududća očekivanja porasla šesti mesec zaredom, navodi se u saopštenju IFO instituta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.