U trendu

Procena NBS: Rast cena svinjskog mesa biće iznad proseka

Narodna banka Srbije danas je iznela procenu da će ove godine rast cena svežeg svinjskog mesa, po svemu sudeći, biti iznad proseka, jer na to, pored sezonskih faktora, deluju i globalni faktori.

Godinama unazad, u periodu od maja do septembra, cene svežeg svinjskog mesa beležile su sezonski rast koji je kumulativno iznosio oko 20 posto, nakon čega je sledila stabilizacija cena, a zatim i njihov pad, saopštila je Narodna banka Srbije.

Specifične su bile 2007, 2008. i 2012. godina, u kojima je dolazilo do značajnog rasta cena primarnih proizvoda, kao i deprecijacije dinara, kada je rast cena svežeg svinjskog mesa u istom periodu iznosio i više od 40 posto, navedeno je u saopštenju.

Ove godine, u maju i junu, zabeležen je rast cena svežeg svinjskog mesa od preko 10%, a očekujemo da će ga zvanična statistika registrovati i za jul i avgust, napomenula je NBS.

Cenimo da će ove godine rast cena svežeg svinjskog mesa, po svemu sudeći, biti iznad proseka, jer na to, pored sezonskih faktora, deluju i globalni faktori – rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu u drugom tromesečju, kao i poremećaji na tržištu u EU, na kome je cena žive vage povećana blizu odsto od aprila, saopštila je NBS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.