U trendu

Prodaja automobila u Kini pala osmi mesec uzastopno

PEKING – Prodaja automobila u Kini stropoštala se u februaru za gotovo 14 odsto, što je osmi uzastopni mesec pada na godišnjem nivou na najvećem svetskom tržištu vozila, objavilo je kinesko udruženje auto-industrije.

Kineska asocijacija proizvođača automobila navela je u saopštenju da je prodaja u februaru smanjena za 1,48 miliona vozila u odnosu na isti mesec 2018. godine, što predstavlja pad od 13,8 posto, prenosi agencija Rojters.

Tražnja za automobilima u Kini je godinama rasla pošto je zemlja beležila višedeceinjski ekonomski rast koji je rezultirao snažnim jačanjem srednje klase potrošača.

Međutim, prošle godine je prodaja pala prvi put nakon otprilike dve decenije jer je ekonomska ekspanzija druge najveće svetske privrede usporila, a i neizvesnost zbog trgovinskog spora sa SAD-om je nagrizla potrošačko raspoloženje.

U okviru napora da podstakne posustalu privredu, Kina je prošle nedelje donela niz mera za podsticanje rasta. Među tim merama su i poreske olakšice koje bi mogle da pomognu povećanju tražnje za automobilima, ali će za njihove konkretne efekte verovatno biti potrebno vreme, kažu analitičari.

Prodaja automobila je važan barometar zdravlja kineske domaće potrošnje, samim tim i šire ekonomije, a takođe je važan indikator i stranim proizvođačima vozila koji polažu nade u kinesku tražnju kao faktor podrške globalnom automobilskom sektoru.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike