U trendu

Produžen rok za uključivanje poslodavaca u dualni model obrazovanja

BEOGRAD – Rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja produžen je zbog velikog interesovanja do 15. decembra ove godine, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

„PKS je u prethodnom periodu sprovela intenzivnu kampanju animiranja poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja i održala značajan broj individualnih sastanaka sa zainteresovanima. Imajući u vidu činjenicu da zahtevi još uvek pristižu, kompanijama smo dali mogućnost da se prijavljuju do polovine decembra“, izjavila je rukovodilac Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS-a Mirjana Kovačević, prenosi se u saopštenju.

Navodi se da je tradiconalno najveće interesovanje među poslodavcima za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala, elektrotehnike i ugostiteljstva, ali je primetan porast interesovanja za profile iz sektora šumarstva i obrade drveta.

PKS napominje da se privrednici mogu prijaviti za učešće u ovom programu na sajtu komore.

Kovačevićeva je podsetila da kompanija ulaskom u dualni model obrazovanja ima mogućnosti da stekne kvalifikovan i obučen kadar spreman da se odmah uključi u proces rada i time znatno smanji troškove za obučavanje radne snage.

Dodala je da učenici u dualnom obrazovanju provode određeni broj dana u kompaniji, čime se kod njih razvija osećaj pripadnosti firmi, usvajaju poslovnu kulturu i način rada konkretnog preduzeća, a istovremeno se jača poverenje između učenika i poslodavca, što naknadno vodi ka saradnji na obostrano zadovoljstvo, prenosi PKS.

Napominje se da će se od sledeće školske 2023/2024. godine, u ponudi biti osam novih obrazovnih profila: elektrotehničar energetike, tehničar drumskog saobraćaja, tehničar dizajna grafike, nautički tehničar-rečni smer, tehničar grejanja i klimatizacije, cvećar-vrtlar, tehničar hortikulture i tapetar-dekorater.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar