najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Proglašen bankrot Zastava automobila

Privredni sud u Kragujevcu doneo je rešenje o bankrotstvu preduzeća „Zastava automobili AD“ u stečaju.

Predsednik Privrednog suda i stečajni sudija Branislav Jovović rekao je agenciji Beta da je doneo rešenje o bankrotstvu jer do predvidjenog roka, 21. oktobra niko nije podneo plan reorganizacije fabrike.

„Proglašenje bankrotstva znači da će biti prodavana imovina radi namirenja poverilaca“, rekao je Jovović.

Pred Privrednim sudom u Kragujevcu je juče održano prvo poverilačko ročište u stečajnom postupku nad preduzećem „Zastava automobili AD“ na kome je prihvaćen izveštaj poverenika stečajnog upravnika Agencija za licenciranje stečajnih upravnika o ekonomsko finansijskom stanju fabrike.

Navedeno je da obaveze preduzeća iznose oko 40 milijardi, a najveća su dugovanja Pariskom i Londonskom klubu (oko 24,5 milijardi dinara) i Fondu za razvoj Republike Srbije (oko 10 milijardi dinara).

Nenaplaćena potraživanja stečajnog dužnika su nekoliko desetina puta niža od obaveza i iznose oko 650 miliona dinara.

U stečajnu masu ušla je, pored ostalog, gotovina sa dva računa u iznosu oko 350 miliona dinara, nekretnine u vrednosti 95 miliona, kao i oko 200 miliona za koje je procenjena mogućnost naplate,

Fabrika „Zastava automobili AD“ koji je 80-tih godina prošlog veka zapošljavao nekoliko hiljada radnika, dočekao je letos otvaranje stečaja sa smo troje zaposlenih.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike