U trendu

Prognostičari više ne predviđaju pad nemačke ekonomije tokom ove godine

BERLIN – Nemačka se približava kraju prvog kvartala ove godine sa dozom optimizma da je kriza iz 2022. godine prevaziđena, a prognostičari više ne predviđaju pad najveće evropske ekonomije tokom ove godine, objavio je danas Blumberg.

Kako se navodi, nemačka privreda će iz blage recesije verovatno izaći na proleće.

Industrijska proizvodnja i poslovna očekivanja u Nemačkoj dostigla su najviši nivo otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, kao i referentni berzanski indeks DAKS.

Nemački proizvođač automobila „Folksvagen“ prognozirao je mogući skok svojih prihoda od 15 odsto tokom ove godine.

Istovremeno, ponovno otvaranje Kine posle pandemije korone nudi sjajne mogućnosti za izvoznike, a nemačke fabrike su dobile povećan broj narudžbi iz inostranstva od početka ove godine.
U Nemačkoj je, međutim, i dalje prisutan šok zbog povećanih troškova života, tržište stanova je nestabilno, a velika povećanja kamatnih stopa Evropske centralne banke takođe negativno utiču, ukazao je Blumberg.
Nemačka ekonomija zabeležila je pad od 0,4 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine, što je manje od polovine predviđanja Evropske komisije.
Prema prognozi Blumberga, pad nemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosiće od januara do marta 0,3 odsto, ali projekcije za celu godinu su se poboljšale što ukazuje da će BDP ostati nepromenjen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar