U trendu

Proizvodi iz Srbije mogu biti konkurentni na ruskom tržištu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas da Srbija ima mnogo proizvoda koje može da ponudi tržištu Rusije.

On je agenciji Beta kazao da proizvodi iz Srbije mogu biti konkurentni na zahtevnom ruskom tržištu, a u prilog tome su tri zlatne nagrade koje je za kvalitet pašteta dobila kompanija Karneks na Medjunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda u Moskvi.

„Te nagrade otvaraju vrata za naše proizvode i govore da Srbija ima kvalitet i da naši proizvodi mogu da budu konkurentni i da osvajaju i najrazvijenija strana tržišta“, kazao je Čadež.

Prema njegovim rečima, potražnja za proizvodima iz Srbije na ruskom tržištu raste i samo u prvoj polovini 2016. izvoz hrane iz Srbje u Rusiju bio je 379,2 miliona dolara, što je rast od 18,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Na Medjunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda „Svet hrane“ (World Food) u Moskvi predstavilo se 1.500 izlagača iz 42 zemlje, a prema podacima PKS dogovoreni su novi izvozni poslovi kompanija iz Srbije vredni više od sedam miliona evra.

Najviše se očekuje od plasmana svežeg voća i povrća, a primetno je interesovanje ruskih kupaca i za organske proizvode, rekli su u PKS.

Na Sajmu u Moskvi predstavilo se 12 kompanija, proizvodjača svežeg i zamrznutog voća i povrća, mesnih proizvoda, sokova i organskih proizvoda iz Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.