U trendu

Proizvodjači malina sutra sa ministrima razgovaraju o ceni maline

Proizvodjači malina iz Srbije sutra će se sastati u Privrednoj komori Srbije sa nadležnim ministrima i zahtevati da država utvrdi da li monopolisti diktiraju cenu maline koja je 120 dinara i upola je manja nego prošle godine kada se kilogram tog voća prodavao za 220 do 240 dinara.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je za agenciju Beta da od Vlade Srbije zahtevaju da na razgovore dodju četiri ministra – poljoprivrede, trgovine, privrede i finansija.

Dodao je da su državni sekretari tih ministarstva tražili da Asocijacija ne dovede na razgovor više od pet-šest ljudi.

Radović je istakao da ne zna kako može da celu Srbiju prestavlja tako malo proizvodjača, pa će, kako je rekao „doći bar osam“.

„Ako ne dodju svi ministri nije isključeno da nećemo napustiti sastanak. Nije nam jasno zašto su na taj sastanak pozvali direktora Instituta za voćarstvo u Čačku, verovatno da nam priča da je cena malina pala zato što je hiperprodukcija malina“, rekao je Radović.

Dodao je da Asocijacija malinara traži i objašnjenje zašto su uvezene maline iz Poljske.

Radović je istakao da tržište maline ne funkcioniše jer se vlasnici hladnjača koji otkupljuju to voće dogovaraju o zajedničkoj ceni zbog čega je malina ove godine 50 odsto jeftinija iako je ponuda upola manja jer je rod i u Srbiji i u svetu oštećen vremenskim neprilikama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.