najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Proizvodjači mleka traže ostavku ministarke poljoprivrede

Centralna asocijacija proizvodjača mleka Vojvodine zatražila je danas ostavku ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković jer njeno ministarstvo propisuje mere koje uništavaju stočni fond.

“Ako se nastavi sa represivnim merama prema farmerima Srbija neće imati proizvodnju ni mleka ni mesa”, upozorila je predsednica tog udruženja Sanja Bugarski.

Ona je istakla da Ministarstvo poljoprivrede predložilo izmene Zakona o subvencijama kojima je predvidjeno da premija po litru mleka bude do sedam dinara, a sada je propisano sedam dinara.

“To znači da mi ne znamo koliko će iznositi premija za mleko u narednoj godini i da Ministarstvo poljoprivrede može i da je ukine, umesto da je poveća kako bi se farmeri pripremili za tržištnu utakmicu sa evropskim proizvodjačima mleka”, rekla je Olivera Latinović, član uprave Centralne asocijacije proizvodjača mleka.

Farmeri su nezadovoljni, kako je dodala, i što onima koji nemaju više od 20 krava nisu dostupni fondovi Evropske unije, iako se 65 odsto mleka otkupljuje od proizvodjača koji imaju od dve do pet krava.

Latinović je kazala da je Srbija, pored Albanije, jedina zemlja u Evropi koja nema referentnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta mleka.

“Problem je i uklanjanje leševa životinja koji nekada leže na farmama i po dve do tri nedelje. Farmeri koji žive u blizini kafilerije u Somboru, jedine u Srbiji, sami plaćaju njihovo uklanjanje, a oni koji su dalje od kafilerije leševe zakopavaju po nalogu lokalnog inspektora”, rekla je ona.

Po podacima udruženja proizvodjača mleka u Srbiji je početkom 2003. godine bilo 1,2 miliona krava, a sada ih ima 300.000.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike