U trendu

Projekat gasovoda Turski tok će biti realizovan

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će projekat gasovoda Turski tok konačno biti realizovan.

„Mislim da ćemo ga (projekat) konačno realizovati, bar prvi deo koji se odnosi na proširenje transportnih kapaciteta i povećanje isporuka domaćem turskom tržištu“, rekao je Putin u intervjuu agenciji „Blumberg“, čiji su delovi objavljeni i na zvaničnoj internet stranici Kremlja.

Ruski predsednik je dodao da ti će kapaciteti takođe omogućiti snabdevanje Evrope gasom, ali da će te isporuke zavisiti od odluke Evropske komisije, prenosi Rojters.

Sporazum o izgradnji gasovoda Turski tok je postignut u decembru 2014. godine, nakon što se, zbog izostanka saglasnosti Bugarske, izjalovio projekat izgradnje gasovoda Južni tok.

Prvobitnim planom je bilo predviđeno da četiri linije gasovoda Turski tok imaju kapacitet od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Međutim, generalni direktor ruskog Gasproma Aleksej Miler je izjavio prošle jeseni da će se graditi samo dve linije, jer gasovod Severni tok 2 može da pokrije rastuću tražnju Evrope za gasom.

Nakon što su turske vojne snage oborile ruski vojni avion na sirijskoj granici u novembru prošle godine, ruski ministar energetike Aleksandar Novak je saopštio da su pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok obustavljeni.

Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se o obnavljanju projekta Turski tok početkom avgusta ove godine na sastanku u Sankt Peterburgu, koji je usledio posle Erdoganovog izvinjenja ruskom predsedniku zbog obaranja ruskog aviona i pogibije pilota.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.