U trendu

Projekat o jačanju cirkularne ekonomije u Srbiji

BEOGRAD – U Beogradu je večeras predstavljen projekat „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva“ u okviru koga će tokom septembra i oktobra biti održana serija radionica na temu cirkularne ekonomije u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

U pitanju je projekat koji sprovode ambasade Norveške, Danske, Finske i Švedske, uz podršku Nordijskog saveta ministara.

Namera ambasada nordijskih zemalja je da podrže Srbiju u nastavku sprovođenja principa cirkularne ekonomije, podele iskustva svojih zemalja i podignu svest lokalnih partnera o važnosti i koristima primene cirkularne ekonomije koja utiče kako na svakog pojedinca, tako i na društvo u celini.

Projekat je predstavljen na prijemu u bašti rezidencije ambasadora Norveške u Srbiji Jerna Jelste, koji je rekao da je ovaj projekat važan jer se Srbija odlučila na krene u „tranzicionu promenu ekosistema“ i da preuzima mere koje će stupiti na snagu već ove jeseni.

„Verujem da će ove promene, koje su ekonomske strukture, doneti ono za šta postoji opšti dogovor u svetu, a to je da planeta postane karbon-neutralna. Raduje me što vidim pozitivne impulse u Srbiji posebno za ovu tranzicionu promenu“, rekao je Jelsta novinarima.

Jelsta je istakao da je promena ka zelenijoj buducnosti neophodna i da je prelazak sa linearne na cirkularnu ekonomiju od vitalnog značaja za njeno postizanje.

Naveo je da cirkularna ekonomija štedi resurse, smanjuje zagađenje, promoviše inovacije, smanjuje cenu proizvodnje i otvara nova radna mesta.

Kako je rekao, borba protiv klimatskih promena i promovisanje klimatski neutralnog rasta postalo je političko pitanje broj jedan u Evropi.

Jelsta je dodao da nordijske zemlje, kao pioniri održivog razvoja i cirkularne ekonomije, u potpunosti dele viziju Evropske komisije o Evropskom zelenom dogovoru i zelenijem, netoksičnom i efikasnijem procesu proizvodnje.

„Zato ćemo rado podeliti svoje najbolje primere i iskustvo sa Srbijom“, rekao je ambasador Jelsta.

Kroz nekoliko radionica tokom septembra i oktobra u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu na temu cirkularne ekonomije stručnjaci iz nordijskih zemalja prikazaće primere dobre prakse i ukazati na važnost i benefite cirkularne ekonomije.

Govoreći o značaju cirkularne ekonomije, ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta rekao je da je cirkularna ekonomija pođednako važna i za zaštitu životne sredine, kao i za „novčanik“.

Naveo je da ključni akteri u ovoj oblasti, uključujući poslovni sektor i građane, moraju razumeti kako funkcioniše cirkularna ekonomija, kako bi bili deo prelaska sa linearne na cirkularnu ekonomiju.

Lahdevirta je dodao da treba imati na umu da otpad jedne industrije može biti sirovina za drugu industriju.

„Dobro je i sa poslovne perspektive – stvoriće se mnogo poslova, a dobro je i za životnu okolinu“, dodao je Lahdevirta.

Događaju je, između ostalih, prisustvovala i ambasadorka Danske u Srbiji Suzan Šajn.

Partneri nordijskih ambasada u projektu „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva“ su Nordijska poslovna alijansa, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, Privredna komora Srbije, Privredna komora Vojvodine, kao i gradovi Novi Sad, Kragujevac i Niš.

Tokom prijema medalju za doprinos promociji norveške književnosti i kulture dobio je izdavač Vladislav Bajac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.