U trendu

Prosečan rod pšenice u Srbiji

Rod pšenice u Srbiji u 2015. je na nivou proseka i očekuje se višak od oko milion tona za izvoz, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković.
 
„Žetva pšenice je u punom jeku i dodasadašnji pokazatelji govore da će ovogodišnji rod biti prosečan sa prinosima od četiri tone po hektaru i odličan kvalitet zrna“, rekla je ona novinarima nakon potpisivanja ugovora o obnovi atarskih puteva.

Ministarka je rekla da toplo vreme pogoduje žetvi i očekuje se da će biti završena u najkraćem roku.

„Procene su da će više od 40 odsto ukupnog roda pšenice moći da se izveze. Očekuje se rod od 2,3 miliona tona, domaće potrebe su oko 1,3 miliona tona i oko milion tona će moći da se plasira na inostrana tržišta“, rekla je Bogosavljević Bošković.

Rod pšenice u 2014. godini bio je oko 2,2 miliona tona.

Ministarka je rekla i da je savet Ministarstva poljoprivrednicima da sačekaju sa prodajom pšenice do septembra, jer se očekuje da će cena u tom periodu biti viša.

Cena pšenice pri prodaji prvih količina ovogodišnjeg roda na Produktnoj berzi tokom u Novom Sadu bila je 18,15 dinara po kilogramu, što je 2,94 odsto manje od početne cene roda 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.