U trendu

Prosečna neto plata u Crnoj Gori 704 evra u martu

PODGORICA – Prosečna neto plata po zaposlenom u Crnoj Gori iznosila je u martu ove godine 704 evra, što je rast od 33,8 procenta u odnosu na isti mesec 2021. godine, prema podacima crnogorske agencije za statistiku.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u martu u odnosu na februar porasle za 3,4 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabeležile pad od 3,6 odsto”, navodi se u saopštenju Monstata, prenosi portal bankar.me.

Prosečna bruto plata u Crnoj Gori je u martu iznosila 868 evra.

Najveći rast neto zarada u martu su na mesečnom nivou imali zaposleni u sektorima usluge smeštaja i ishrane, za šest odsto, u finansijskoj i delatnosti osiguranja 2,6 odsto, u poslovanju s nekretninama (2,5%), građevinarstvu (2,4%), zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti (1,3%), obrazovanju (0,4%) i trgovini na veliko i malo (0,3%).

Pad prosečne neto zarade u martu zabeležen je u sektorima: poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo za 21,1 odsto, snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (3,1%), državna uprava (2,9%), informisanje i komunikacije (2,4%), ostale uslužne delatnosti (1,8%), saobraćaj i skladištenje (1,7%) i administrativne i pomoćne uslužne delatnosti (1,2%).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar