U trendu

Prošireni Terminal C od danas otvoren za putnike

BEOGRAD – Na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ danas će svečano za putnike biti otvoren novoizgrađeni deo postojećeg terminala C.

„To je veoma važan dan za nas. Otvaramo prošireni Terminal C koji ima potpuno novi izgled“, rekao je direktor beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ Fransoa Berizo, navodeći da je ponosan na sve koji su uložili napore da dođe do realizacije ovog dela investicije.

On je juče novinarima kazao da je reč o velikom koraku za kompaniju, te da se „putovanje“ nastavlja, jer još ulaganja i investicija stiže na aerodrom.

Kao posebnu vrednost novog terminala, istakao je razdvajanje putnika koji dolaze i onih koji odlaze.

„To će sve promeniti za nas i putnike. Za nas to je velika promena igre“, rekao je on.

Prema rečima Berizoa, ovo je samo korak, a da se putovanje u pretvaranju aerodroma „Nikola Tesla“ u važan regionalni hab, gde će putnici doživeti novo iskustvo, nastavlja.

„Uveren sam da smo već na putu da budemo veliki centar u ovom delu Evrope i regiona, zahvaljujući Beogradu i Srbiji, Er Srbiji i svim kompanijama koje veruju u ovu destinaciju. Želimo da im pružimo sve najbolje“, rekao je on.

Direktor je istakao da uprkos svim izazovima pandemije virusa korona radovi na realiziciji više krupnih projekata teku po planu te da će njihov završetak biti prema ranije izrečenim rokovima.

„Idemo po planu. Nismo planove investicija, razvoja i modernizacije promenili. Puno saobraćaja se vraća. Očekujemo „vruće leto“, rekao je on.

Čitav program investicija je sa ciljem da bude podstaknut rast saobraćaja što donosi novu vrednost za putnike i partnere.

Berizo je rekao da će do kraja 2023. godine biti završeni svi radovi zbog kojih putnici imaju utisak da su na gradilištu.

„Niko se neće sećati kako je izgledalo, jer će promene koje će se do tada dogoditi biti ogromne“, rekao je on.

Predstavnike medija je sa novinama proširenog Terminala C, koji je sada na ukupno 13.600 kvadratnih metara upoznao menadžer razvojnih projekata aerodroma Petar Novaković.

Terminal je sada na 19 gejtova, sa centralizovanom bezbednosnom kontrolom, odvojenim tokovima putnika i čekaonicom u „open-spejs“ konceptu, a po prvi put aerodrom ima i horizontalne pokretne trake za lakše kretanje putnika.

Veliko proširenje ove zgrade deo je projekta rekonstrukcije i proširenja ukupnog terminala kroz koji treba da se izgradi ukupno više od 92.000 kvadratnih metara nove površine i obezbedi visok aerodromski standard.

Kako je rečeno tokom obilaska, završeni su građevinski radovi na izgradnji solarnog postrojenja sa 3.000 modula postavljenih na 15.000 metara kvadratnih.

Najavljeno je da će glavni radovi na modernizaciji koji uz proširenje putničkog terminala uključuju nove prilazne puteve i parkinge, nove avio-mostove, izgradnju umetnute piste i kompletnu obnovu postojeće piste biti završeni 2023. godine.

Prema planovima koncesionara kompanije Vinci, to bi trebalo da omogući da se do kraja perioda koncesije u 2043. godini dostigne ukupan kapacitet opsluge od 15 miliona putnika godišnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar