U trendu

Proširenje Novaresa ilustruje atraktivnost SRB za investitore

ZRENJANIN – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da proširenje proizvodnog pogona „Novaresa“ u Zrenjaninu, vredno 5,2 miliona evra, pokazuje koliko se Srbija promenila i koliko smo postali atraktivni za investitore i investicije.

„Impresioniran sam onim što sam video ovde“, rekao je Mali, nakon obilaska novog pogona „Novaresa“ za proizvodnju plastičnih delova za automobilsku industriju u Slobodnoj zoni Zrenjanin.

Ministar je istakao da će u Zrenjaninu tek biti dobrih vesti, poput otvaranja novog pogona fabrike „Novares“, gde će posao naći novih 50 radnika.

„Važnije od brojki je možda moj utisak koji sam stekao razgovarajući sa zaposlenima. Njihova nasmejana lica govore da su zadovoljni uslovima rada. Svi možemo da budemo ponosni što se ovde proizvode delovi za najluksuznije marke automobila, od Jaguara, Pežoa, Poršea, Bentlija koji se voze po celom svetu. To je sada nova slika Srbije“, rekao je Mali.

Kako je dodao, dobre vesti tek slede jer će se otvarati novi pogoni kompanija iz Južne Koreje, Nemačke i drugih zemalja.

„Samo 2017. godine, u Zrenjaninu je otvoreno 3.000 novih radnih mesta, a ove godine 1.600″, naveo je, predočavajući da u celoj zemlji nezaposlenost iz meseca u mesec pada i da je trenutno ispod 12 odsto u odnosu na 26 procenata 2012. godine.

“ I dalje je to visoko, ali dva i po puta manje nego što je bilo pre samo par godina“, konstatovao je Mali.

On je podsetio da je pre samo par nedelja u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Đinping potpisao tri sporazuma koji predviđaju nove investicije u Zrenjanin.

Prema njegovim rečima, kineska kompanija „Šandong Linglong“ otvoriće fabriku za proizvodnju guma, doći će još jedan njihov kooperant i firma koja se bavi proizvodnjom cink-oksida.

Ministar je istakao da je reč o tri nove investicije, pri čemu je ova prva najveća grinfild investicija od milijardu dolara.

„To su vesti koje su važne za Zrenjanin, a nama su kompanije kao što je ‘Novares’ dobrodošle jer zapošljavaju naše radnike. Mi ćemo kao pokrajinska i republička vlada biti uz vas, da vam obezbedimo neophodnu infrstrukturu, da biste otvarali još više novih radnih mesta i da vaš uspeh bude još veći“, poručio je Mali.

Takođe je podsetio da je prošle godine doneta odluka da se Slobodna zona u Zrenjaninu proširi za 550 hektara, što je dobra vest, jer to znači da ćemo imati još više investicija.

„Tako obezbeđujemo jasnu i čvrstu budućnost naše zemlje i dajemo priliku našoj deci da ostanu ovde, da se zapošljavaju, da zasnivaju svoje porodice, da imaju budućnost u Srbiji, a ne da idu u Ameriku, Novi Zeland ili u neku drugu zemlju daleko odavde“, rekao je ministar Mali.

Naglasio je nameru Vlade da ostane čvrsto na kursu dosadašnje politike i da nastavi da jača ekonomske rezultate ostvarene u 2018. godini.

U tom kontekstu je podsetio da je u prvih šest meseci ove godine stopa privrednog rasta bila 4,9 odsto, što je Srbiju svrstalo u najbrže rastuću ekonomiju u Evropi.

Ministar je naveo i da nezaposlenost pada treću godinu zaredom, da Vlada od 1. januara 2019. izlazi sa paketom mera i olakšica, među kojima su ukidanje doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca i ubrzanje stope amortizacije.

U Zrenjaninu je danas, svečanim presecanjem vrpce, zvanično pušten u rad prošireni pogon u okviru fabrike „Novares Srbija“ za proizvodnju plastičnih komponenti za automobilsku industriju, u kojem će posao dobiti još 50 ljudi.

Vrpcu su zajedno presekli ministar privrede Goran Knežević, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, generalni direktor kompanije „Novares“ Pjer Bule, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.