U trendu

Proširiti bazu ugroženih potrošača struje

BEOGRAD – Bazu ugroženih potrošača struje, kojih je trenutno u Srbiji nešto više od 70.000, potrebno je proširiti, s obzirom na činjenicu da socijalnu pomoć u Srbiji prima 550.000 građana, izjavio je danas izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u JP „EPS“ Dragan Vlaisavljević.

Na konferenciji „Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana“, on je istakao da će nakon konačne baze ugroženih kupaca električne energije lako biti formirana tržišna cena.

Prihod EPS-a na godišnjem nivou iznosi 2,1 milijardu evra, a Vlaisavljević kaže da to preduzeće trećinu prihoda ostvaruje kroz naplatu za održavanje distributivnog sistema, trećinu od komercijalnog tržišta i trećinu od garantovanog snabdevanja.

Govoreći o regulativama u oblasti energetike koje su pred Srbijom, kao zemljom koja je kandidat za članstvo u EU, on je rekao da je Srbija do sada mnoge regulative uskladila sa EU, ali da će nadolazeće promene u oblasti energetike biti za Srbiju veliki izazov.

Ti izazovi, navodi Vlaisavljević, odnose se na ulaganje i izgradnju postrojenja za snabdevanje iz obnovljivih izvora energije i dekarbonizacija celih sektora proizvodnje.

Proces dekarbonizacije trenutno ima vidljive efekte u Grčkoj i Bugarskoj, objašnjava on, i dodaje da je u Grčkoj trenutno gašenje termoelektrana, njihova privatizacija i zatvaranje rudnika, dok je EU Bugarskoj nametnula takse za emitovanje gasova ugljen-dioksida i da njihovo Ministarstvo sada treba da plati 150 milion evra po elektrani.

„Ako bi proces dekarbonizacije u Srbiji morao da započne iduće godine, naša država bi morala da plati taksu za emitovanje gasova ugljen-dioksida u iznosu od 600 do 650 miliona evra“, ukazao je Vlaisavljević.

Dodao je da je proces dekarbonizacije uveliko u toku i da se ne zaustavlja, te da će se države koje su više investirale u obnovljive izvore energije lakše prilagoditi novim parametrima i regulativama EU.

Vlaisavljević kaže da je EPS, s obzirom da svoju proizvodnju struje većinom zasniva na sagorevanju uglja, do sada uložio 300 miliona evra u obnovljive izvore energije, i naveo da će uložiti još 800 miliona evra.

Konferenciju „Tržište energenata u regionu Zapadnog Balkana“ organizuju Vesna info, izdavač internet časopisa Balkanmagazin, pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.