U trendu

Proslavljen početak berbe grožđa u Negotinskoj Krajini

NEGOTIN – Tradicionalnom manifestacijom „Krajinska berba“ vinari i vinogradari iz Rogljevačkih pivnica obeležili su u subotu, 4. septembra, početak berbe u vinogradima, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ministartvo ističe da je veoma važno da uz proizvodnju vina ide i vinski turizam, koji je dodatan prihod za proizvođače, i zato je jedan od ciljeva manifestacije da se poveća atraktivnost Istočne Srbije kao turističke destinacije, kako domaćim tako i stranim gostima.

Rogljevačke pivnice su spomenički kompleks kamenih vinskih podruma iz devetnaestog veka i zajedno sa Rajačkim, Smedovačkim i Štubičkim pivnicama predstavljaju u svetu jedinstven fenomen – naselja u kojima ne stanuju ljudi, već vino, navodi se u saopštenju.

U takvom okruženju, gde je vino kult, posetioci su uživali u domaćim sortama vina, koja su bila izložena na štandovima ispred pivnica, a najviše su se istakle crna tamjanika i bagrina – dve autohtone sorte Negotinske Krajine, navodi Ministarstvo trgovine i turizma.

Manifestaciju „Krajinska berba“ podržao je i Projekat „EU zaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“, čciji je cilj da se očuva nasleđe i razvije turizam u Istočnoj Srbij, a koji finansiraju EU i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Kako je navedeno, u zabavnom delu programa, nastupila su kulturno-umetnička društva iz Istočne Srbije i ansambli tradicionalne muzike, a zvaničan program se završio nastupom Bilje Krstić i Bistrik benda.

Organizator „Krajinske berbe“ je udruženje „Rogljevačke pivnice“ koje je uz pomoć i pokroviteljstvo Ministartsva Turizma, Opštine Negotin i TOO Negotin realizovalo čitav događaj, saopštilo je Ministartstvo trgovine i turizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.