U trendu

Prvi razgovor lidera trgovinskih timova SAD i Kine pod Bajdenom

PEKING – Šefovi timova za trgovinske pregovore između SAD-a i Kine razgovarali su danas telefonom prvi put od početka mandata novog američkog predsednika DŽoa Bajdena, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai i potpredsednik kineske vlade LJu He imali su „iskren, pragmatičan i konstruktivan“ razgovor, naveli su iz kineskog ministarstva, preneo je CNBC.

U saopštenju kineskog ministarstva nisu izneti nikakvi detalji o sadržaju razgovora i razvoju trgovine, ni da li će tarife uvedene pod administracijom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa biti povučene.

Iz ministarstva su dodali da su se dve strane složile da nastave komunikaciju, te da je prvi telefonski razgovor karakterisao stav „uzajamnog poštovanja“.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) je u odvojenom saopštenju navela da je Ketrin Tai razgovarala s kineskim kolegom o vladinoj „trgovinskoj politici fokusiranoj na radnike i o njenom tekućem preispitivanju američko-kineskih trgovinskih odnosa, pokrenuvši istovremeno i problemska pitanja“.

Nije precizirano o kojim je pitanjima reč.

Ranije ove nedelje, američki Institut za međunarodnu ekonomiju „Peterson“ objavio je kineske kupovine američke robe još uvek nisu u skladu sa iznosom koji je dogovoren u okviru faze 1 trgovinskog sporazuma potpisanog u januaru 2020. godine, dodaje CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.