U trendu

Prvi slučaj bolesti goveda u opštini Prokuplje

U selu Mršelj, u prokupackoj opštini, zabeležen je prvi slučaj bolesti kvrgave kože goveda, rekli su danas agenciji Beta u centru za praćenje, kretanje, prevenciju i kontrolu te zarazne bolesti u Topličkom upravnom okrugu.

„Izvršena je detaljna analiza i potvrdjeno je da se radi o bolesti kvrgave kože goveda, pa je zaražena krava uništena po svim propisima“, kazali su u tom centru.

Načelnik Topličkog okruga i koordinator lokalnog centra Nebojša Vukadinović je istakao da je na području sve četiri opštine Topličkog okruga do 17. jula vakcinisano 12.068 grla krupne stoke.

Prema njegovim rečima, vakcinacija goveda u potpunosti je završena na teritoriji opština Blace, Kuršumlija i Žitoraja, dok se u prokupačkoj opštini očekuje da bude završena u narednih par dana.

„Do sada je uradjena dezinsekcija na svim kritičnim objektima, a u cilju sprečavanja bolesti kvrgave kože planirano je da se u najskorije vreme u svim opštinama Topličkog upravnog okruga obavi i avio-zaštita na pojedinim lokalitetima“, rekao je Vukadinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.