U trendu

Prvo trgovanje akcijama Fintel energije 20. novembra na Beogradskoj berzi

Prvo trgovanje akcijama kompanije Fintel energija biće 20. novembra, čime će na Beogradskoj bezi posle 80 godina početi prikupljanje kapitala u postupku inicijalne javne ponude, saopštila je danas ta berza.

Proces inicijalne javne ponude Fintel energije završen je 30. oktobra, a u toku trajanja ponude upisano je više 1,5 miliona akcija. Tim postupkom Fintel energija je od ulagača na tržištu prikupila 755,2 miliona dinara namenjenih daljem razvoju poslovanja i širenju mreže njenih vetroparkova u Srbiji.

„Prva inicijalna javna ponuda u Srbiji nakon 80 godina od višestruke je izuzetne važnosti, kako za samu kompaniju Fintel energija, tako i za Beogradsku berzu, ali pre svega za srpski finansijski i ekonomski sistem. Berze ne služe same sebi već, pre svega kompanijama sa jasnim vizijama budućnosti kako bi finansirale put ka novim, višim fazama razvoja kojima streme i za koje imaju jasne planove“, rekao je direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

Istakao je da je inicijalna javna ponuda Fintel energije prvo javno korišćenje mehanizama tržišta kapitala, esencije tržišne ekonomije, u Srbiji nakon 18 godina njene tranzicije upravo ka tržišnoj ekonomiji.

„Beogradska berza, iako dramatično finansijski oslabljena, u neprestanoj je promociji upravo tržišne ekonomije, te ulaže značajna sredstva kako bi primer Fintel energije bio tek prvi u nizu odvažnih koraka srpskih kompanija da transparentnošću svoje poslovne vizije zadobiju poverenje ulagača i svoju poslovnu viziju pretvore u stvarnost“, kazao je Krneta.

Izvršni direktor Fintel energije Ticijan Djovaneti (Tizian Giovannetti) je rekao da je zadovoljan što je prodato 1.510.506 akcija te kompanije, čime je prikupljeno 6,3 miliona evra za novi investicioni ciklus.

„Prikupljeni kapital nameravamo da investiramo u naše projekte u Srbiji. Smatramo da smo u Srbiji postavili ogledni primer na koji način bi trebalo pristupiti svim potencijalnim ulagačima. Ova investicija će nam dodatno pomoći u realizaciji naših planova, a nadamo se da smo transparentnošću celog projekta pokazali i drugim investitorima i poslovnim subjektima u Srbiji da postoji prostor za ovakve finansijske operacije“, rekao je Djovaneti.

Kako je saopštila Beogradska berza, ukupna očekivana tržišna kapitalizacija, odnosno berzanska vrednost kompanije Fintel energija iznosiće oko 112 milona evra na početku trgovanja njenim akcijama koje će moći da kupe profesionalni investitori i gradjani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.