U trendu

„Put svile“ uvećao bi trgovinu između Bavarske i Kine za 8%

MINHEN – Kineska inicijativa za novi „Put svile“ može da pomogne bavarskim kompanijama da uđu na nova tržišta i da im olakša pristup sirovinama, pokazuju rezultati nove studije IFO instituta urađene za potrebe Industrijsko-trgovinske komore Minhena i Gornje Bavarske.

Analitičari Instituta očekuju da će kineska inicijativa „Pojas i Put“ povećati trgovinu između Bavarske i Kine za 8,0 procenata, pri čemu se očekuje rast izvoza za 2,2 milijarde evra, navodi se u saopštenju koje je IFO dostavio Tanjugu.

Trgovina sa tranzitnim zemljama u Centralnoj Aziji mogla bi da se poveća za tri odsto, a izvoz za 53 miliona evra.

Poboljšanje infrastrukture koje podrazumeva ova inicijativa, pre svega će pomoći da se smanje troškovi transporta.

Još uvek je, međutim, neophodan oprez u pogledu investicija u Centralnoj Aziji, budući da je nivo ekonomskog i političkog rizika u ovom regionu i dalje visok, ocenjuje se u studiji, uz upozorenje da nije nezamislivo da Kina ili tranzitne zemlje isključe druge od pristupa novom „Putu svile“.

Autori studije pozivaju kreatore politike da uspostave okvir koji je neophodan kako bi novi „Put svile“ doneo ekonomski prosperitet i Bavarskoj i Nemačkoj. To bi, kako se dodaje, omogućilo i evropskim kompanijama da profitiraju od promena u zemljama duž “Puta svile” i da sačuvaju konkurentnost.

Navode da bi bilo korisno produbiti odnose sa ovim zemljama i sarađivati s njima na stvaranju pouzdanih zakonskih i ekonomskih temelja za poslovanje, jer bi to nemačckim kompanijama olakšalo pristup tržištu.

Pored toga, kako ocenjuju, moraju se smanjiti rizici, na primer kroz odobravanje izvoznih garancija tim zemljama, ali i kroz obezbeđenje platnih transakcija u slučaju sankcija trećih zemalja.

Prema studiji, Kina želi da sarađuje sa 71 zemljom – koje (uključujući i Kinu) čine 65 odsto svetske populacije – preko šest kopnenih koridora novog „Puta svile“ i putem boljih pomorskih veza između gotovo 30 luka u Aziji i Evropi.

Investicije i ugovori o izgradnji u vrednosti od 489 milijardi dolara ušli su u te zemlje od početka inicijative 2013. godine, navodi se u studiji Ifo instituta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.