U trendu

Putin: Privreda Rusije će se oporaviti, uprkos padu iz 2015.

Privreda Rusije će se postepeno oporaviti uprkos prošlogodišnjem padu bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,8 odsto, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za nemački dnevni list Bild.

„Verujemo da ćemo postepeno dostići stabilizaciju i rast ekonomije“, rekao je Putin, a prenosi ruska novinska agencija Tas.

Prema njegovim rečima, ruska privreda je „suočena sa padom BDP-a od 3,8 odsto, padom industrijske proizvodnje od 3,3 odsto i rastom inflacije od 12,7 odsto“.

Istovremeno, spoljnotrgovinski suficit Rusije se zadržao na istom nivou, naveo je Putin, dodajući da je zemlja „prvi put, u mnogo godina, povećala obim izvoza proizvoda sa dodatom vrednošću“.

„To je bez sumnje pozitivan trend u našoj ekonomiji“, kazao je on, i podsetio da Rusija i dalje ima visok nivo deviznih i zlatnih rezervi.

„Centralna banka trenutno poseduje 340 milijardi dolara u zlatnim i deviznim rezervama“, precizirao je Putin.

Ranije ove godine, ruski premijer Dmitrij Medvedev potpisao je vladinu rezoluciju o federalnom budžetu za 2016. godinu, kojim se predviđaju prihodi od 13,738 biliona rubalja (oko 196 milijardi dolara), i rashodi od 16,099 biliona rubalja (229,9 milijardi dolara), uz budžetski deficit od 2,36 biliona rubalja (33,9 milijardi dolara) ili 3,0 odsto BDP-a, podseća Tas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar