U trendu

Putin: Rusija izdržala pritisak Zapada bez presedana

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je ta zemlja izdržala pritisak Zapada bez presedana, ocenjujući da je ta politika zapadnih zemalja prema Rusiji propala.

„Glavni negativni faktor za privredu u poslednje vreme bio je pritisak sankcija zapadnih država. NJihova računica je bila da se brzo potkopa finansijska i ekonomska situacija u našoj zemlji, da se izazove panika na tržištima, kolaps bankarskog sistema, velika nestašica robe u prodavnicama. Ali, već sada možemo sa sigurnošću reći da je takva politika prema Rusiji propala“, rekao je on na sastanku o socijalno-ekonomskim pitanjima.

Putin je, kako prenosi agencija Ria novosti, naveo da se maloprodajna potražnja u Rusiji vratila u normalu, nakon prvobitnog poremećaja kada je, kako je rekao došlo „do kratkotrajne jurnjave za nizom dobara, što se u ovakvim situacijama stalno dešava“.

Ruski lider je apelovao na nadležne organe da neprekidno prate situaciju u privredi i na tržištu rada.

„Očigledno da je potrebno stalno pratiti stanje u privredi, na tržištu rada, biti u toku dešavanja i donositi pravovremene odluke za stabilan, siguran rad privrede i preduzetnika“, rekao je, dodajući da su vlada i centralna banka to do sada uspešno radile.

Putin je takođe zatražio od Banke Rusije i vlade da izveste o merama koje je potrebno preduzeti kako bi se sprečilo pogoršanje situacije u ruskim preduzećima i obezbedila ekonomska sigurnost građana.

On je istakao potrebu da se ubrza prelazak na rublje i na nacionalne valute partnerskih zemalja u spoljnotrgovinskoj razmeni.

„Restrikcije koje su neprijateljske zemlje nametnule Rusiji uticale su na mogućnosti domaćeg poslovanja. Zakomplikovale su logistiku izvoznih i uvoznih isporuka, stvorile prepreke kod obračuna faktura. Neophodno je pomoći preduzetnicima u rešavanju ovih problema, i ubrzati prelazak spoljne trgovine na obračune u rubljama i nacionalnim valutama zemalja koje su pouzdani poslovni partneri“, rekao je Putin.

Osvrnuvši se na visok rast potrošačkih cena u Rusiji, Putin je napomenuo da se inflacija sada stabilizuje nakon što je u poslednjih mesec i po dana znatno porasla, za 9,4 odsto, dok je na godišnjem nivou dostigla 17,5 procenata na dan 8. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar