U trendu

Putin: Rusija je najgori deo krize prevazišla

Rusija je najgori deo ekonomske krize prevazišla u 2015. godini, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu Rusija-ASEAN u Sočiju, kojim se obeležava dvadeset godina od pocetka partnerstva Rusije i organizacije koja okuplja zemlje jugoistočne Azije.

„Akcije ruske centralne banke na planu uvođenja plivajućeg kursa za rublju omogućile su ekonomiji da se prilagodi i očuva visok nivo deviznih i zlatnih rezervi u ekonomiji. Kao rezultat toga, što i stručnjaci potvrđuju, najgori deo krize je prevaziđen u 2015. godini“, izjavio je Putin, a prenosi ruska agencija Tas.

U budućnosti je, prema njegovim rečima, moguće osnivanje zone slobodne trgovine između Evroazijske ekonomske unije (EEU) i Udruženja zemalja jugoistocne Azije (ASEAN).

Putin je, drugog dana održavanja samita, rekao da trgovinska i investiciona saradnja Rusije i članica ASEAN-a zaostaje za svojim potencijalima, kao i da je Rusija spremna da ispuni zahteve članica ASEAN-a vezano za isporuku ugljovodonika i da izgradi nuklearne elektrane u zemljama tog regiona.

„Interakcija u energetskom sektoru bi mogla biti podignuta na novi nivo. Države ASEAN-a su suočene sa rastućom tražnjom za ugljovodonicima i električnom energijom. Rusija je spremna da, na dugoročnom nivou, pokrije rastuću tražnju, isporučujući energiju i nudeći projekte izgradnje nuklearnih elektrana nove generacije“, izjavio je ruski predsednik.

Samit, koji se održava pod sloganom „Prema strateškom partnerstvu radi opšteg dobra“, otvorio je juče predsednik Rusije, prijemom lidera zemalja ASEANA.

Članice ASEAN-a su Bruneji, Vijetnam, Indonezia, Kambodža, Laos, Malezija, Mjanmar, Singapur, Tajland i Filipini. Rusija je uspostavila partnerski dijalog sa ASEAN-om 1996. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar