U trendu

Putniković: Transformacija EPS-a u AD ne znači i privatizaciju

BEOGRAD – Urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković izjavila je danas da transformacija EPS-a u akcionarsko društvo ne znači i privatizaciju, kao i da je cilj reforme enegretskih preduzeća da ekonomski posluju.

Ona je rekla Tanjugu da to znači i da država više ne vodi socijalnu politiku ni kroz cenu električne energije, niti kroz cenu prirodnog gasa jer će, onda i te kompanije moći da budu uspešne, bez obzira da li je menadžer stranac ili neko iz Srbiji.

Putnikovićeva je objasnila da je prelazak EPS-a u akcionarsko društvo jedna od stepenica koja treba da se pređe i da u suštini ne mora da znači ništa po pitanju vlasništva.

Kaže da je Elektromreža Srbije, takođe, akcionarsko društvo koje nije privatizovano.

Dodaje da je Elektromreža Srbije postala suvlasnik sa crnogorskim operatorom prenosnog sistema, što smatra dobrim, jer širenje srpskih energetskih kompanija u regionu pokazuje da su i srpska privreda i srpska energetika zapravo uspešne.

„U Srbijagasu je, takođe, krenulo izdvajanje odeljaka koji su po diktatu Energetske zajednice i to je ono što se radi, pošto nisu do kraja završeni svi koraci, mislim da tu ima još i nekih zakonskih rešenja koja treba tu da budu urađena“, rekla je ona.

Srbijagas sa obezbeđenim dotokom gasa preko Balkanskog toka, s tim da i dalje imamo pravac snabdevanja iz Mađarske, da je prilično urađeno već dosta i na gasifikcije Srbije i da se radi gasifikacija domaćinstava. Srbijagas treba da nastavi sa tim aktivnostima da Srbija dostigne razvijene zapadne zemlje po pitanju gasifikacije, potrošnje gasa i u privredi i u toplanama kod građana, jer onda ćemo svakako imati čistiji vazduh“, navela je Putnikovićeva.

Kada je reč o situaciji u svetu, kaže da će ekonomsko i tehnološko približavanje Kine i Rusije pomoći tim zemljama.

„Rusiji više, jer Evropa neće da kupuje ruske energente, ali i Kini, kao jedna od najbrže rastućih ekonomija na planeti, koja je žedna i nafte i gasa“, rekla je Putnikovićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.