U trendu

PwC: Ekonomije Indije i Francuske će preteći britansku

LONDON – Velika Britanija bi u toku sledeće godine, nakon napuštanja Evropske unije, mogla da padne sa petog na sedmo mesto na listi najvećih svetskih ekonomija, prognoziraju eksperti konsultantske firme „Prajsvoterhaus Kupers“ (PwC), prenosi MIA.

Prema njihovom istraživanju, Indija i Francuska bi mogle da istisnu Veliku Britaniju sa petog mesta, a po novom rasporedu ekonomske moći, Indija bi bila na petom, a Francuska na šestom mestu najvećih ekonomija sveta.

PwC prognozira da će u toku 2019. godine britanski ekonomski rast iznositi 1,6 odsto, ako zemlja uspe bez većih posledica da prevaziđe šok izlaska iz EU.

U istom istraživanju navodi se da će u 2019. godini francuska ekonomija zabeležiti rast od 1,7 odsto, dok će indijska porasti po stopi od čak 7,6 odsto.

„Velika Britanija i Francuska su tokom proteklih nekoliko godina, u više navrata, zamenjivale svoja mesta na listi najmoćnijih svetskih ekonomija, ali u ovoj i sledećoj godini francuska ekonomija će biti na boljoj poziciji“, ističe ekonomista PwC-a Majk Džejkman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.