U trendu

Radak: Pruga Niš-Zaječar biće rekonstruisana do avgusta 2020.

BELA PALANKA – Rekonstrukcija pruge Niš – Zaječar, koja je duga 108 kilometara, a na kojoj je i početkom godine bilo nekoliko vanrednih događaja prilikom kojih su se izlile opasne tečnosti, planirano je da bude završena do avgusta 2020. godine, izjavio je danas pomoćnik ministra za železnički saobraćaj Lazar Radak.

Pruga Niš – Crveni krst – Zaječar je prethodnih godina bila poprilično zapostavljena kada je u pitanju održavanje, kazao je Radak Tanjugu, dodajući da se to manifestovalo kroz veći broj vanrednih događaja koji su se na toj pruzi početkom godine zaređali.

„Nažalost, analizirajući podatke, ispostavilo se da su to sve bili događaji sa tečnostima, odnosno opasnim materijama“, kazao je Radak.

Prema njegovim rečima, prvobitno je bilo planirano da se u rekonstrukciju te pruge, koja nije rekonstruisana poslednjih 60 godina, krene 1. aprila, pruga je rešenjem Inspektora Ministarstva zatvorena za saobraćaj i počelo se sa rekonstrukcijom 25. februara.

Prva faza bila je preprojektovanje i lociranje krivina koje mogu da se preprave, s obzirom da je izgrađena 1920. godine, sa parametrima koji su danas neadekvatni i najrizničiji, a upravo čine te kritične tačke.

Radak kaže, da se radi na tome da se do kraja godine završi deo Crveni krst – Svrljig, a da je trenutno od Matejevca urađeno skoro dva kilometra, dok je sa druge strane od Svrljiga urađeno 7,5 kilometara.

“Drugi deo radova se sprovodi na krivinama, pripremaju se krivine za radove, a paralelno Infrastruktura sa sopstvenim ekipima vrši zamenu pragova na 52 mosta i ti radovi izuzetno dobro napreduju i očekujemo da će se završiti i dva meseca ranije nego što je planirano”, navodi Radak.

Što se tiče radova u tunelima koji se prostiru na 26 kilometra, kako je naveo, dinamika je u planiranom tempu.

“Da bi rekonstrukcija bila moguća, prethodne godine urađena je rekonstrukcija pruge Požarevac – Majdanpek, što je bio preduslov da se ova pruga radi, a da bi industrija mogla da funkcioniše”, kazao je Radak.

Pruga Niš – Zaječar ima veliki značaj za putnički saobraćaj u istočnoj Srbiji jer, kako navodi, vreme koje je potrebno vozu i autobusu da stigne od jedne do druge tačkle ne razlikuje se mnogo, a cene su u železnici mnogo niže.

Osim za putnički saobraćaj, ta pruga je značajna i za pristanište Prahovo a, kako kaže Radak, za Bor predstavlja jednu od vitalnih pruga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.