U trendu

Radi se na povećanju korišćenja obnovljivih izvora energije

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da Srbija iz obnovljivih izvora proizvodi 21 odsto energije, a da se ulažu ozbiljni napori da se poveća korišćenje tog energetskog potencijala.

On je na forumu „Obnovljivi izvori energije (OIE) – izmedju potreba i mogućnosti“, koji organizuju internet portal Balkanmagazin i Elektroprivreda Srbije, rekao da je obaveza Srbije da se do 2020. godine taj procenat poveća na 27 odsto.

Antić je dodao da se uskoro očekuje potpisivanje sporazuma za tri velika projekta, ukupne snage 320 megavata, koji bi trebalo da se nadju na mreži krajem 2018. i početkom 2019. godine.

On je ocenio su obnovljivi izvori energije budućnost i obaveza prema budućim generacijama i da je potrebno da se Srbija okrene čistim izvorima energije, koji nisu alternativa, već realnost.

„Potrebni su ozbiljna promocija i ozbiljni podsticaji u ovoj oblasti“, istakao je on.

Kako je dodao, Srbija je do sada uložila 200 miliona evra u gradnju filtera za smanjenje štetnih gasova iz elektrana.

Antić je rekao da se od ukupno 1.092 megavata iz obnovljivih izvora, 500 megavata proizvodi iz energije vetra i dodao da se u Srbiji već vide prvi rezultati podsticajne politike.

Dodao je da je u Srbiji u poslednjih par godina izgradjena 61 mini hidro-centrala ukupno instalisane snage 40 megavata, 103 solarne elektrane, dve vetroelektrane i pet elektrana na biogas.

„To su još pionirski koraci ka realizaciji velikih projekata“, rekao je on.

Naglasio je da je potrebno pronaći balans, odnosno da se podigne učešće obnovljivih izvora energije, a da se to radi na odgovoran način prema gradjanima i da se vodi računa o rastu i socijalno-ekonomskim uslovima.

Direktor sektora za strategiju u Elektroprivredi Srbije Aleksandar Jakovljević izjavio je da se postavlja pitanje da li su i koliko obnovljivi izvori energije konkurentni pod sadašnjim uslovima.

On je ocenio i da obnovljivi izvori energije zahtevaju podsticaje i da bez subvencija nema novih kapaciteta.

„Najveći potencijal za proizvodnju iz obnovljivih izvora energije su iz biomase“, rekao je on i dodao da se mogu koristiti za proizvodnju toplotne energije, a ne električne.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju električna energija, postoji potencijal u hidroenergiji, koji još nije iskorišten.

„Za sve te projekte treba proveriti ekonomske parametre. Veliko pitanje je koliko toga u trenutnim uslovima može biti ekonomski isplativo“, dodao je on.

Jakovoljević je istakao i da je EPS u oblasti obnovljivih izvora energije fokusiran na projekte vetroparka i solarne elektrane u Kostolcu, zajedničke snage 70 megavata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar