U trendu

Radnici Amazona u Nemačkoj i Italiji pozvali na štrajk

Radnici Amazona u Nemačkoj i Italiji pozvali su danas na štrajk da bi skrenuli pažnju na svoje uslove rada povodom „crnog petka“, dana ogromnih popusta na koji stiže rekordan broj porudžbina iz celog sveta.

„To je za nas najbolji dan da izvršimo pritisak na poslodavca koji nas godinama ignoriše, a problemi zaposlenih, posebno zdravstveni, česti su u Nemačkoj kao i u ostatku sveta“, rekao je portparol glavnog nemačkog sindikata u uslužnim delatnostima Tomas Fos.

U Nemačkoj se poziv na štrajk odnosi na šest Amazonovih lokacija, ali je Fos naveo da to „nažalost neće dovesti do potpune paralize“ nemačkih porudžbina.

Sindikat okuplja oko 35 odsto zaposlenih u Amazonu Nemačka i zahteva primenu prvog kolektivnog ugovora sa američkim gigantom, fokusiranog na zdravlje zaposlenih.

„Amazon se igra sa zdravljem svojih radnika, pritiska ih da rade više za manje vremena a ocene učinka i nadzor su stalni, dok je vreme za oporavak nedovoljno“, saopštio je sindikat.

U Italiji su radnici distributivnog centra u Kastel San Djovaniju danas štrajkovali.

Menadžment Amazona Italija izneo je uveravanja da ostaju „fokusirani na cilj što skorije isporuke klijentima na ‘crni petak’ i narednih dana“.

„Održavamo kontakte sa predstavnicima zaposlenih i sindikatima a zaposlene ohrabrujemo da komentare, pitanja i brige iznesu vodji tima“, navodi se u saopštenju.

Francuski sindikat CGT se nije pridružio štrajku.

Prošlogodišnji „crni petak“ je u SAD oborio rekord u onlajn prodaji sa zaradjenih tri milijarde dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.