U trendu

Radnici Goše: Ima pomaka u pregovorima, nastavljamo u utorak

Predstavnici radnika Goše iz Smederevske Palanke zadovoljni su današnjim sastankom u Ministarstvu privrede i navode da ima pomaka u pregovorima o normalizaciji rada u fabrici i isplati dugova, koji će biti nastavljeni u utorak.

Predsednik Štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić izjavio je agenciji Beta posle sastanka da ima pomaka u razgovorima i da su radnici optimističniji nego što su bili juče.

On je dodao da će ipak štrajk biti nastavljen u fabrici, kao i štrajk gladju, ali da neće biti blokade kružnog prelaza.

„Danas se sa mnogo više optimizma vraćamo u Smederevsku Palanku i očekujemo da će biti pronadjeno rešenje za naše probleme“, rekao je Vujičić.

U Ministarstvu privrede agenciji Beta je rečeno da ima pomaka u razgovorima i da se razmatraju sve opcije.

Pregovori su počeli juče, uz posredovanje Ministarstva privrede koje je zainteresovano da se pokrene proizvodnja u Goši i radnici dobiju zaradjene plate.

Radnici Goše su bili u štrajku od početka marta zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Oni potražuju po 500.000 do 600.000 dinara, a oni koji su tužili poslodavca i milion do milion i po dinara zbog obračuna trogodišnje kamate.

Ranije je sa poslodavcem dogovoreno da se dug isplati u 16 mesečnih rata, ali ni prva rata nije isplaćena u celosti.

Nekoliko radnika je nedavno započelo štrajk gladju, ali su ga juče prekinuli kad je dogovoreno da se spor rešava mirnim putem.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra, ali radnici misle ;da je reč o „poslovnoj akrobaciji“ i da je fabrika i dalje u vlasništu istih ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)