Radnici Goše od državnog vrha traže pomoć

Radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke zatražili su danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da im pomognu u rešavanju problema u fabrici.

„Potrebno je da svojim autoritetom utičete na otvaranje razgovora sa vlasnikom fabrike Goša u cilju rešavanja svih problema“, navodi se u otvorenom pismu koje su radnici uputili državnom vrhu i pozvali ih da posete tu fabriku.

Radnici navode da su u generalnom štrajku od 28. marta i da su prinudjeni da im se na ovaj način obrate za pomoć, jer „radnicima 2,5 meseca nije uplaćen ni jedan jedini dinar“.

„Nalazimo se u situaciji da nam se isključuje struja, blokiraju tekući računi, preti tužbama za neizmirenje komunalnih obaveza i ostalih obaveza prema bankama“, navodi se u pismu.

Objašnjavaju i da ne mogu da stupe u kontakt sa vlasnikom fabrike, što je osnov za isplatu dela zaostalih zarada posle koje bi, kako navode, prestao štrajk i počeo redovan rad u fabrici.

„Generalni direktor koji je imenovan od strane vlasnika nema nikakva ovlašćenja za dogovor“, navode radnici.

Precizirano je i da bi se radom garantovao nastavak započetih poslova, ugovaranje novih i opstanak firme.

Proizvodnja u Goši je obustavljena zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    Ako pomognu vama (daju vam pare) odmoćiće sebi (umanjiće svoje pare) a morate da priznate da će im to teško pasti. Pa, zbog toga što ste ih „izabrali“ niste im rod postali. Svako za sebe, pa šta bude! Vi radite a oni će da dele!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike