U trendu

Radnici Goše više od četiri meseca u štrajku, čekaju pomoć države

Radnici fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke ne odustaju od štrajka koji traje više od četiri meseca i čekaju da im državni vrh pomogne u rešavanju problema u toj fabrici, izjavio je danas predsednik Štrajkačkog odbora Milan Vujičić.

„Mi i dalje štrajkujemo, ali bez štrajka gladju i blokade pruge na medjunarodnom Koridoru 10, zbog rizika od visokih temperatura“, rekao je agenciji Beta Vujičić.

On je naveo da pomaka u pregovorima sa poslovodstvom fabrike nema, ali je kazao da im je danas direktor preneo poziv nekadašnjeg vlasnika, slovačke kompanije ŽOS, da delegacija radnika i uprave dodju na razgovor u tu zemlju, jer je nezadovoljan pisanjem medija u kojima se ta firma pominje u negativnom kontekstu, čime se ruši njen ugled.

„Zvaničan poziv još nismo dobili, a očekujemo ga sutra ili u ponedeljak, ali još uvek ne znam šta ćemo odlučiti, kao ni šta da očekujemo od tog sastanka“, rekao je Vujičić.

On je podsetio da je ŽOS prodao Gošu kiparskom Lisnartu za 4,2 miliona evra, ali je istakao da ni predstavnici Vlade još nisu utvrdili ko je pravi vlasnik fabrike.

„Mi sumnjamo da je fabrika ostala u vlasništvu istih ili njima bliskih ljudi“, kazao je Vujičić.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević uputio je danas poziv za sastanak direktoru Lisnarta, Elefteriju Kiriakou, na kome će se razgovarati o stanju u fabrici šinskih vozila „Goša“.

Ministarstvo privrede je podsetilo da je u proteklom periodu u više navrata i na više načina  pokušavalo da stupi u kontakt sa vlasnicima kompanije koja je vlasnik Goše iz Smederevske Palanke i nada se da će današnji poziv doprineti bržem rešavanju situacije u toj fabrici.

Radnici Goše su u štrajku od marta ove godine kada je proizvodnja obustavljena zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Oni potražuju po 500.000 do 600.000 dinara, a oni koji su tužili poslodavca i milion do milion i po dinara zbog obračuna trogodišnje kamate.

Nekoliko radnika je nedavno započelo štrajk gladju, ali su ga prekinuli kad je dogovoreno da se spor rešava mirnim putem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)