najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Radnici u strahu i bez odgovara na pohlepu kapitala

Radnici u Srbiji suočavaju sa sve većom pohlepom vlasnika kapitala na koju nemaju pravi odgovor, rečeno je danas u Beogradu na skupu „Stop pohlepi kapitala“ organizovanom povodom Svetskog dana dostojanstvenog rada.

„Rad je postao roba, ali je i čovek postao roba u vremenu u kojem živimo“, rekao je lider Udruženih granskih sindikata  „Nezavisnost“ Branislav Čanak, ukazavši da je neophodno buđenje svesti radnika u 21. veku.

„Nedostojanstven rad i nedostojanstven radnik, ne može da proizvode dostojanstvenog poslodavca“, rekao je Čanak.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković rekao je da danas svet kapitala koristi sva raspoloživa sredstva da teret krize prelije na radnike, što proizvodi sve veće siromaštvo i u Srbiji i u celom svetu.

„Ceo život se u Srbiji u tranziciji odvija između straha onih koji su dole i pohlepe onih koji su gore“, rekao je profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković, moderator okruglog stola.

On je rekao da je Srbija danas među prvih pet zemalja po strahu od gubitka posla, a među 10 zemalja u kojima se građani ne osećaju srećno.

„Pravo na dostojanstven rad trebalo bi da se tiče svih u društvu a ne samo sindikata“, rekao je Stojilković i zamerio političarima i strankama u Srbiji što zaboravljaju na pravo na dostojanstven rad.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike