U trendu

Radnici Uljanika najavljuju tužbu protiv Plenkovića

ZAGREB – Sindikati u Uljaniku razmatraju pokretanje tužbe protiv premijera Andreja Plenkovića i članova njegove vlade koje smatraju odgovornima za nanošenje štete radicima, samom Uljaniku, ali i državnom budžetu svojim nečinjenjem i odlaganjem donošenja odluka, izveštava Poslovni dnevnik.

Kako se navodi u tekstu, sindikati se o tome konsultuju s pravnim službama svojih centrala u Zagrebu, ali i međunarodnim asocijacijama.

Kulminacija je, kažu sagovornici Poslovnog iz redova sindikalaca, usledila nakon što je postala očigledna potpuna nebriga države za brodogradilište i za njenu imovinu koju u brodogradilištu ima na temelju plaćenih garancija za nedovršene brodove.

Uoči Uskrsa, naime, najveći deo od 150 zaposlenih iz preduzeća Uljanik Poslovno informacijski sistemi, koje obavlja logističke poslove od računovodstva, informatike do pravne i kadrovske službe i obezbeđenja, stupio je u bojkot i masovno korišćenje godišnjih odmora i slobodnih dana.

Već prvog dana kada je objavljeno da Uljanik ostaje bez obezbeđenja prijavljena je provala. Na kapiji su, kažu Puljani, prvi dan nekoliko sati stajali i čelni ljudi iz uprave, Emil Bulić i Bojan Blagonić. Druga provala se dogodila u ponedeljak, 22. aprila.

O ponašanju države najbolje govori informacija da je Uljaniku na poziv u pomoć iz MUP-a stigao odgovor da oni mogu da izađu na teren kada se dogodi provala, ali da je čuvanje imovine odgovornost preduzeća.

Kako je Poslovnom dnevniku potvrđeno u brodogradilištu, u međuvremenu je Uprava uspela da osigura čuvanje, vraćeni su i vlastiti radnici na kapiji, a “dobri ljudi” (koji nisu niti Grad Pula, niti država) pomogli su i da se angažuje lokalna kompanija za usluge obezbeđenja “Crni vetar” koja trenutno čuva brodogradilište, u kojem su i dva vredna broda čija je gradnja u završnim fazama.

Primer nebrige za budžet, sindikati vide i u pregovorima s belgijskom grupom „Jan de Nul“, koja je raskinula ugovor s Uljanikom još u januaru. Kako ističu, pre više od mesec i po dana je istekao rok koji je ta grupacija ponudila Ministarstvu finansija i privrede da umesto naplate 124 miliona evra jamstva preuzme nedovršeni brod i da joj država isplati razliku – a sporazum još uvek nije zaključen.

Štaviše, „Jan de Nul“ namerava hitno da naplati jamstvo.

Drugi nedovršeni brod, polarni kruzer australijske grupacije Scenic sutra bi, prema poslednjim najavama, trebalo da krene u probnu vožnju i na dok u brodogradilište Viktor Lenac. Ranije spekulacije da kupac koji nakon raskida ugovora sam dovršava gradnju, više neće vratiti brod na dovršetak u Pulu sada su još glasnije, jer se prva provala, kažu škverani, dogodila u skladištu u kojem se nalaze Scenicova oprema i materijali, navodi Poslovni.

Sada su sve oči ponovo uprte prema trgovačkom sudu u Pazinu, gde je za sutra, 24. april, sazvano novo ročište na kojem treba da bude doneta odluka o pokretanju stečaja Uljanik Brodogradilišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.